Iskald fantasi

- Trollslottet er et moderne kunstverk av is, lyssatt fra utsiden og trolsk og dunkelt på innsiden. Det blir lyd- og musikkopplevelser som gir folk følelsen av å komme inn i en katedral.

- Er det kaldt nok til at isformasjonene fryser til?

- Det er litt mindre kulde i lufta enn vi håpet på, men det går bra og vi kjører uansett. Oslo brannvesen har sprøytet hele konstruksjonen, og vi lar ellers årstiden gå sin gang.

Trollslottet skal gro inn i vinteren. Nå ligger det i hvitt, og det er en konstruksjon som hele tiden er i bevegelse. Alle skal kunne delta i den videre utviklingen. Barna kan lage skulpturer, kunstnere kan bidra med sine verk.

- Trollslottet er en slags kopi av Antarktis?

- Det er isskulpturene fra Dronning Mauds Land som er utgangspunktet. I tillegg kommer musikk, lydeffekter og lyssetting. Det blir bra, for de som har utviklet ideen i praksis er tross alt våre beste fra Lillehammer-OL. Scenograf er Jon Kristian Alsaker. Prosjektleder er Martine Rød som har jobbet mye med teater, dans, konserter og film. Hun hadde ansvaret for gjenomføringen av OL-seremoniene på Lillehammer. Lysmesteren der, Michael Joyce, skal lyssette isskulpturen. Mats Andenæs , Nils Lund og Gerhard Heiberg er med her. Det er bare det kremteamet som jobber med dette.

Og det trengs jo, når en skal få realisert en så vill ide!

- Kunstutstilling inne i isslottet?

- Egne malerier stiller jeg ut i montere av vakuumglass. Det er isskulptur av Carl Nesjar, og ellers skal vinterprosjektet få utvikle seg videre av seg selv. Ungene skal få lage skulpturer rundt. Turgåere til marka kan få sine ideer og prøve seg. Naturen selv, vinteren, med snø og is, vil utvikle det hele videre. Prosjektet er en gave til folket. Et sted for lek og høytid. Ønsket vårt er at publikum vil få en vakker opplevelse som kan gi inspirasjon og motivasjon. Å vise hvordan forskjellige kunstformer kan påvirke hverandre og inspirere til sammenfallende uttrykk.

- Vil Trollslottet bli et brukssted?

- Det vil bli tilrettelagt for arrangementer som konserter, kåserier, foredrag, skuespill og eventyrfortellinger. Samt midnattsmesse. Det er til og med et par som skal gifte seg her. Det blir åpent hver dag fra vi tenner lyskasterne i morgen. Men stengt på julaften. Når lysene er tent, vil slottet kunne sees over hele Oslo, også av dem som kommer inn over byen med fly.

- Hvordan har dere fått til denne formasjonen i praksis?

- Det er en stålkonstruksjon, dekket med fibernetting og så sprøytet ved hjelp av snøkanoner. Tårnene er 26 meter høye. I tillegg til inntrykket utenfra skal folk kunne få en opplevelse av hvordan det er å gå inn i drypphuler og isgrotter. Prosjektet har kostert noen millioner kroner og er finansiert av næringslivet. Planene er at slike vinterprosjekter skal komme hver vinter. Trollslottet vil bli stående til våren kommer og det forsvinner av seg selv.

Vebjørn Sand
VEBJØRN SAND hadde ideen til isslottet ved Frognerseteren i Oslo som skal åpne for publikum i morgen.