Anmeldelse: «Arctic»

Iskald kamp for å overleve

Mads Mikkelsen mot naturkreftene.

ALENE I ISØDET: Mads Mikkelsen i ensom rolle, nesten uten dialog. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: De første bildene av Mads Mikkelsen i «Arctic» viser en mann med snøskuffe og brodder. Måker han en vei? Når han zoomes ut, kommer svaret. Og anslaget i filmen. Han måker et gigantisk SOS-signal som – forhåpentligvis – kan fanges opp av fly.

Eller av letemannskaper i helikopter. Mikkelsen spiller en forsker og pilot som har havarert i det store intet, det arktiske isødet. Flyets vinger er brukket, men kroppen er intakt. Der holder den overlevende til, når han ikke er ute og fisker gjennom isen eller prøver å sende nødsignaler fra en radio med null dekning.

Mot naturkreftene

Filmen er spilt inn på Island, i et landskap så hvitt og ugjestmildt som bare en dreven polfarer kan drømme om. Regissør Joe Penna leverer en ganske dramatisk overlevelsesfilm; en egen sjanger om det lille mennesket i kamp mot de voldsomme kreftene i naturen. Her er det meningen at publikum skal sitte ytterst på stolkanten og pines i selskap med det stakkars offeret som utsettes for den ene ulykken og hindringen etter den andre.

Frostskadd

Dette er ingen liten fysisk utfordring for en skuespiller. Her finnes knapt noen dialog. Nærbilder av Mads Mikkelsens frostskadde ansikt veksler med panoramabilder av – praktisk talt ingenting, bare hvitt og mer hvitt. Et tomt og resignert blikk veksler med uttrykk for en sta overlevelsesvilje. Han tegner et mulig kart over terrenget, og dilemmaet blir tydeliggjort: Forlate flyvraket og gå mot en mulig forskningsstasjon? Eller bli og håpe at noen leter og finner ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer