ALENE I ISØDET: Mads Mikkelsen i ensom rolle, nesten uten dialog. Vis mer

Anmeldelse: «Arctic»

Iskald kamp for å overleve

Mads Mikkelsen mot naturkreftene.

«Arctic»

4 1 6

Drama

Regi:

Joe Penna

Skuespillere:

Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir

Premieredato:

1. februar 2019

Aldersgrense:

12 år

Orginaltittel:

«Arctic»

«Overlevelsesdrama med longører.»
Se alle anmeldelser

FILM: De første bildene av Mads Mikkelsen i «Arctic» viser en mann med snøskuffe og brodder. Måker han en vei? Når han zoomes ut, kommer svaret. Og anslaget i filmen. Han måker et gigantisk SOS-signal som – forhåpentligvis – kan fanges opp av fly.

Eller av letemannskaper i helikopter. Mikkelsen spiller en forsker og pilot som har havarert i det store intet, det arktiske isødet. Flyets vinger er brukket, men kroppen er intakt. Der holder den overlevende til, når han ikke er ute og fisker gjennom isen eller prøver å sende nødsignaler fra en radio med null dekning.

Mot naturkreftene

Filmen er spilt inn på Island, i et landskap så hvitt og ugjestmildt som bare en dreven polfarer kan drømme om. Regissør Joe Penna leverer en ganske dramatisk overlevelsesfilm; en egen sjanger om det lille mennesket i kamp mot de voldsomme kreftene i naturen. Her er det meningen at publikum skal sitte ytterst på stolkanten og pines i selskap med det stakkars offeret som utsettes for den ene ulykken og hindringen etter den andre.

Frostskadd

Dette er ingen liten fysisk utfordring for en skuespiller. Her finnes knapt noen dialog. Nærbilder av Mads Mikkelsens frostskadde ansikt veksler med panoramabilder av – praktisk talt ingenting, bare hvitt og mer hvitt. Et tomt og resignert blikk veksler med uttrykk for en sta overlevelsesvilje. Han tegner et mulig kart over terrenget, og dilemmaet blir tydeliggjort: Forlate flyvraket og gå mot en mulig forskningsstasjon? Eller bli og håpe at noen leter og finner ham.

Nytt havari

Et helikopter dukker faktisk opp over horisonten, men forsvinner i svart røyk. Et nytt havari har inntruffet, og utfordringen blir ikke mindre idet en av de to om bord overlever, hardt skadd. Nytt dilemma: Bruke sine raskt minskende krefter og ressurser på å redde seg selv, eller også den bevisstløse kvinnen fra helikopteret?

Mads Mikkelsen er stø som innbitt overlever, og Joe Penna holder prisverdig tilbake fristende effekter. Men gjentakelsene og snøstormene blir mange og lange.

.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 647436831


Varnish cache server