Iskald utstøting fra Høyre

Kanskje kan partiet trenge noen med slike erfaringer som Warloe?

INGEN NÅDE? Kristin Halvorsen mener Lysbakken nå kan bli en bedre partileder. «Kanskje Erna Solberg skulle spørre seg om det samme kan gjelde Henning Warloe?,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Høyre (Flickr)
INGEN NÅDE? Kristin Halvorsen mener Lysbakken nå kan bli en bedre partileder. «Kanskje Erna Solberg skulle spørre seg om det samme kan gjelde Henning Warloe?,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Høyre (Flickr)Vis mer

Warloe: Høyre-politikeren Henning Warloe er tatt av politiet for noe som kan se ut til å være bruk av narkotika, ikke omsetning eller smugling. Han berømmes for å være «en politisk begavelse» og er meget kunnskapsrik. Partiledelsen har likevel «rådet ham» til ikke å søke renominering til Stortinget. Nestleder i justiskomiteen, Arbeiderpartiets Jan Bøhler, synes de har håndtert saken godt: «Det understreker hva partiet står for i narkotikapolitikken». Warloe er antakelig ferdig i politikken.

Flere politikere, også med plass på Stortinget, har hatt problemer med rus. Livet som politiker kan være knallhardt, mange roer seg ned med alkohol, noen også med «piller». Ofte har partiorganisasjonene støttet og skjermet dem, mange har kommet seg inn på trygg grunn.

Men de siste tiårene har rusmiddelbildet endret seg: Stadig oftere kombineres alkohol med ulike legemidler (Valium, sovemidler - som brukt på denne måten er å forstå som «narkotika»), men også hasj, amfetamin eller kokain. Den typiske «fyllekjører» er i dag rusa på kombinasjoner av piller og illegale rusmidler. I Oslo har halvparten av unge voksne prøvd hasj. Heldigvis er det ikke lenger vanlig at brukere av illegale rusmidler straffeforfølges. Lite tyder på at det hjelper mot rusproblemer.

Hvorfor gjennomfører Høyre da denne iskalde utstøtingen av en ellers dyktig politiker? Om vi legger strafferammene til grunn, er det han antakelig har gjort mindre alvorlig enn «vanlig fyllekjøring» eller et alvorlig brudd på fartsgrensene. Grunnen er åpenbart at vi opplever ekkoet av «krigen mot narkotika». Den ble satt i gang på 1960-tallet, og innebar at narkotikaforbrytelser ble knyttet til andre målestokker enn alt annet. Strafferammene eksploderte, og vi begynte å pumpe fengslene våre fulle av vanlige småkriminelle og misbrukere. Vi fikk rett og slett panikk, og vi strever fortsatt med ettervirkningene, selv om vi ser en rekke oppløftende tegn på en kursendring.

Stortingspolitikere er som folk flest. De kan bryte fartsgrensene, de kan få problemer med rusmidler, de kan gjøre mer alvorlige lovbrudd. Flere - jeg vil tippe det også gjelder Høyre - har rotet seg inn i økonomisk kriminalitet. Nylig ble en stortingsrepresentant straffet for kjøp av sex. Heldigvis finnes det tilgivelse for mye av dette, og for egen del synes jeg det er en styrke ved vårt demokrati at politikere som vi vet har vært ute i hardt vær, etter ei tid igjen dukker opp i Dagsnytt 18.

Audun Lysbakken måtte nylig forlate regjeringen, en rekke lover og regler var brutt. Men partileder Kristin Halvorsen mener at han har kommet styrket ut. Hun tror han i dag vil kunne bli en bedre partileder enn han var før det hele startet. Kanskje Erna Solberg skulle spørre seg om det samme kan gjelde Henning Warloe? Kanskje har han - på samme måte som Lysbakken - gjort erfaringer som kan gjøre ham til en bedre politiker? Kanskje skulle Høyre i stedet hjelpe ham inn på trygg grunn, dersom det skulle være nødvendig? Kanskje kan partiet trenge noen med slike erfaringer?

Willy Pedersen
Willy Pedersen Vis mer