Iskaldt i Aftenposten

Aftenposten har tapt over 20 millioner på de siste dagers trykkerikonflikt. Nå er kollegene rasende på den grafiske klubben og dens mektige leder Gunnar Nordby. - Nordby og hans folk har opptrått til de grader uansvarlig, sier klubblederne Håkon Letvik og Berit Bjerg.

Letvik er leder for Aftenpostens redaksjonsklubb, mens Bjerg leder den lokale Handel-og Kontorklubben. Medlemmene i de to klubbene er mektig lei av det de oppfatter som en aksjon fra de ansatte ved Scibsted Trykk. Godt og vel en halv million aviser er ikke blitt trykket siden natt til fredag, noe som har gått sterkt utover abonnenter og annonsører. Aftenposten Grafiske Klubb (AGK) benekter at det er aksjoner, men hevder de er sterkt plaget med sykemeldinger.

- Ikke tilfeldig

Inntil i går ettermiddag var Gunnar Nordby på tjenestereise i København, men han ble tilbakekalt av Aftenspostens direktør Olav Mugaas for å diskutere den alvorlige situasjonen. Dagbladet traff Nordby på gata utenfor avisas lokaler, men han bare freste mot oss og nektet å uttale seg om konflikten. I gårsdagens Aftenposten sier han imidlertid at hovedproblemet er trykkeriets direktør Frode Marthinsen, som representerer «en ledelse som trakasserer folk».

Men mange av Nordbys kolleger mener altså det motsatte.

- Det er ikke lengre tilfeldig med så mange sykemeldinger over så mange dager. Dette er en aksjon, og er en etterlevning fra gamle dager da Gunnar Nordby kunne skalte og valte som han ville med Aftenposten. Men slik er det ikke lengre, sier Håkon Letvik.

- Spesielt provoserende er hans uttalelser i Aftenposten for to dager siden. Der sier han at det er knekkende likegyldig hva vi i de andre klubbene sier og mener om denne saken. Det provoserer oss veldig og vi føler oss tråkka på, sier Berit Bjerg.

Klubblederne legger også til at de er bekymret for arbeidsplassene til medlemmene den dagen de vel 20 millionene skal spares inn igjen.

Nordby for mektig?

- Vi har også store problemer med at AGK ikke har gitt oss informasjoner. Allerede for et halvt år siden sa jeg til Gunnar Nordby at vi i de andre klubbene stiller opp for de hvis det er slik at folk sliter helsa av seg oppe i trykkeriet. Men vi har ikke hørt et pip, sier Letvik.

- Gunnar Nordbys holdning er at det ikke er noen konflikt, ergo er det ingenting å informere om, sier Bjerg.

- Er Gunnar Nordby for mektig?

Begge nøler.

- Han er blitt mektig fordi man har latt ham blitt det, for å si det slik. Vi vet jo at ledelsen har kjøpt seg ut av konflikter med ham. Det har skjedd i alle år. De har rett og slett kjøpt seg fred, sier Håkon Letvik og Berit Bjerg.

Arbeidsrettsak

Aftenposten vil nå kreve erstatning av Schibsted Trykk på foreløpig 20 millioner kroner for tapte inntekter. Det vurderes nå også arbeidsrettsak for å få slutt på konflikten. Schibsted Trykks direktør Frode Marthinsen var i går ikke tilgjengelig for kommentarer.

OPPGJØR: - Det er faen meg helt på trynet at du snakker med pressa om dette, raste lederen i Aftenpostens Grafiske Klubb, Gunnar Nordby (t.h.) mot Håkon Letvik, lederen i redaksjonsklubben. - Det som er på trynet er at du ikke informerer oss, repliserte Letvik. Grafikerne opplever nå stor bitterhet fra andre kolleger for at avisa kommer ut i sterkt begrenset opplag.