KOMMENTARER

Iskaldt mot Russland

Visumnekten til Trine Skei Grande og Bård Vegard Solhjell gjør forholdet til Russland det kaldeste siden Den kalde krigens tid.

UVANLIG KRASS: Utenriksminister Børge Brende etter at Bård Vegar Solhjell og Trine Skei Grande ikke fikk innvilget visum til Russland.
Foto: Cornelius Poppe / NTB / Scanpix
UVANLIG KRASS: Utenriksminister Børge Brende etter at Bård Vegar Solhjell og Trine Skei Grande ikke fikk innvilget visum til Russland. Foto: Cornelius Poppe / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det blåste iskaldt fra Moskva da det i ettermiddag ble kjent at de to prominente medlemmene av Stortingets utenrikskomite, Trine Skei Grande (V) og Bård Vegar Solhjell (SV), ikke hadde fått visum til å besøke Russland imorgen og fredag. Men det blåste ikke mindre kaldt da utenriksminister Børge Brende forklarte situasjonen i et møte med pressen i Stortinget like etter. Han kunne fortelle at den russiske ambassadøren skulle inn på teppet i UD seinere på ettermiddagen, og at man i UD har kjent til visumavslaget siden slutten av november.

Brende sa at UD hadde jobbet intenst for å få den russiske visumnekten omgjort, og hadde hatt gode forhåpninger om å lykkes, men at det mandag var klart at de ikke hadde gjort det. Så brukte han ordene «urimelig» og «usaklig» flere ganger om den russiske beslutningen, før han slo ettertrykkelig fast av visumnekten til Skei Grande og Solhjell var:

- Helt urimelig, og helt usaklig.

Brendes språk var av et kaliber som det kan bli vanskelig å klatre ned fra.

Det er selvsagt spesielt at to medlemmer av utenrikskomiteen, en komite som er invitert til Russland av sine kolleger i Moskva, nektes visum til landet. Men så er også situasjonen ellers spesiell. Siden sommeren 2014 har det foregått en diplomatisk krig mellom Russland og Vesten på grunn av Ukraina. Vesten innførte først sine sanksjoner, og Russland svarte med sine mot-sanksjoner, som rammet enkelte land i EU hardt. Putin har hele tida sagt at han vil svare med samme mynt, og dette var anledningen da han kunne gjøre det i forhold til Norge.

Bortsett fra fiskeriminister Per Sandberg, som var på et fiskerimøte i St. Petersburg i sommer, har ingen norsk politiker på høyt nivå vært i Russland siden 2014. En rekke russiske parlamentarikere og regjeringsmedlemmer er imidlertid på EUs og Norges sanksjonsliste, med innreiseforbud til våre land. Visumnekten til Skei Grande og Solhjell er akkurat det Russland har sagt de ville gjøre, noe den russiske ambassaden i Oslo også skrev i en pressemelding i går. Dette er hovedinnholdet i pressemaldinga:

Ambassaden begrunner visumnekten på to måter. For det første så er det et svar på at russiske parlamentarikere er på EUs og Norges sanksjonsliste over personer som ikke får reise inn til EU og Norge. Den russiske ambassaden skriver at det er laget ei liste på navngitte personer fra EU-land og Norge som ikke får innreise til Russland, og at den lista ble presentert for EU og for norsk UD 29. november i fjor.

Den russiske ambassaden skriver også at da en russisk parlamentarikerdelegasjon var på besøk i Norge i juni i fjor, var det ingen russiske parlamentarikere som var på EUs og Norges sanksjonsliste som var ført opp som delegasjonsmedlemmer. Ambassaden skriver at den russiske sanksjonslista, som slår fast at Skei Grande og Solhjell er uønsket i Russland, var presentert for den norske regjeringen, gjennom diplomatiske kanaler, før Stortingets utenrikskomite søkte om visum, for besøket som skulle startet i morgen.

Videre henviser den russiske ambassaden til en norsk bestemmelse som gjelder Svalbard, datert 1. september 2016. Ifølge ambassaden utelukker denne bestemmelsen enkelte russere fra å besøke Svalbard. Og dette er ifølge ambassaden i strid med Svalbard-traktaten, som i prinsippet gir alle mennesker som kan dokumentere at de kan forsørge seg selv rett til innreise til Svalbard.

Utenrikskomiteens planlagte reise til Russland var altså første anledning for Russland til å slå tilbake, slik de hele tida har sagt de ville gjøre, etter at den russiske sanksjonslista som blant annet rammer europeiske og norske diplomater, ble klar.

Man kan mene hva man vil om konflikten i Ukraina, og ingen skal være i tvil om hva Dagbladet mener, nemlig at Russlands rolle i konflikten er et brudd på folkeretten. Men Russland har med visumnekten til Skei Grande og Solhjell ikke gjort noe annet enn det de hele tida sa de ville gjøre, nemlig å svare med samme mynt. Utenriksminister Brendes veldig høye og mørke vrede blir nok derfor lagt merke til i Moskva.

Det skjer i ei tid når internasjonal politikk er i spill på en måte vi ikke har opplevd siden Berlin-murens fall for mer enn 25 år siden. Ingen vet hva USAs nye president Donald Trump vil gjøre med sanksjonene mot Russland, men han har sagt at han vil vurdere å heve dem. I Europa har vi viktige valg i Frankrike, Nederland, Tyskland og Norge i år, og valget i Frankrike kan godt komme til å endre balansen i Europa, og stanse sanksjonene mot Russland i EU, i hvert fall hvis Trump opphever sine sanksjoner. Når Putin innfører sanksjoner også for norske politikere kan det være fordi han føler at han har vinden fra tidsånden i ryggen, og at sanksjonene uansett snart vil være over.

Børge Brendes oppførsel idag,som påfallende høy og mørk, kan godt komme til å stå fram som tidspunktet da Norge malte seg inn i et hjørne i forhold til Russland. Et hjørne som det kan bli vanskelig å komme ut av, uten påfallende krøll på Brendes ellers pertentlige buksepress.

Brendes holdning til konflikten med Russland er dessuten påfallende ulik holdningen til Kina, etter at den kinesiske regjeringen i seks år behandlet Norge som en spadalsk, på grunn av fredsprisutdelingen til menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo i 2010. I seks år gikk Norge på gummisåler overfor Kina og ba om fred.

'Svalbard er et eget kapittel når det gjelder Norge og Russland. Øygruppa der Norge gjør krav på suverenitet, kan ha utløst en særlig vrede mot Norge, slik det også sies i pressemeldingen fra den russiske ambassaden. Russland et er av mange land som bestrider måten Norge utøver sin påståtte suverenitet på. Visumnekten kan trolig også delvis forklares med Svalbard.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer