- Islam er livsfarlig

Etter å ha kjempet mot kristne fundamentalister i snart førti år, innser Levi Fragell (64) at han har undervurdert trusselen fra islam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Helt fram til 1900-tallet risikerte fritenkere og humanister i Vesten liv og helse i kampen mot kirka. Det samme er vi nødt til å gjøre i dag mot fundamentalistisk islam, sier Levi Fragell. Om ei uke, under årsmøtet i Washington, går han av etter fem år som president i Det humanistiske verdensforbundet (IHEU).

I FEMTEN ÅR

har frontgifuren for den norske filialen reist verden rundt. Oppdrag: spre humanismens verdier, bekjemp religiøs undertrykking og fundamentalisme. Mannen som startet opp som noe av en fanatiker selv, som broder og predikant i pinsebevegelsen, endte opp med en livslang kamp mot kirkas makt.

Nå mener han trusselen fra islam er mye større enn fra den trosretningen humanetikerne i Norge tradisjonelt har vært opptatt av.

- I Vesten har humanismen vunnet over kristenfundamentalismen. Blant annet har den vitenskapelige kritikken av kildene for religionen ført til et tvisyn i kirka. Kristne mener ikke lenger nødvendigvis at alt som står i Bibelen er Guds ord som skal følges til punkt og prikke. Den har tatt det beste ut av sin tro og videreført de positive sidene. Hat er erstattet av toleranse. Hvis ikke vi klarer å åpne for det samme tvisynet i islam, er vi fortapt, sier Fragell. Det siste året har han blant annet vært i Pakistan, der den lokale humanistlederen dr. Younis Shaikh nå sitter på dødscelle, dømt for blasfemi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer