Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Islam er livsfarlig

Etter å ha kjempet mot kristne fundamentalister i snart førti år, innser Levi Fragell (64) at han har undervurdert trusselen fra islam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Helt fram til 1900-tallet risikerte fritenkere og humanister i Vesten liv og helse i kampen mot kirka. Det samme er vi nødt til å gjøre i dag mot fundamentalistisk islam, sier Levi Fragell. Om ei uke, under årsmøtet i Washington, går han av etter fem år som president i Det humanistiske verdensforbundet (IHEU).

I FEMTEN ÅR

har frontgifuren for den norske filialen reist verden rundt. Oppdrag: spre humanismens verdier, bekjemp religiøs undertrykking og fundamentalisme. Mannen som startet opp som noe av en fanatiker selv, som broder og predikant i pinsebevegelsen, endte opp med en livslang kamp mot kirkas makt.

Nå mener han trusselen fra islam er mye større enn fra den trosretningen humanetikerne i Norge tradisjonelt har vært opptatt av.

- I Vesten har humanismen vunnet over kristenfundamentalismen. Blant annet har den vitenskapelige kritikken av kildene for religionen ført til et tvisyn i kirka. Kristne mener ikke lenger nødvendigvis at alt som står i Bibelen er Guds ord som skal følges til punkt og prikke. Den har tatt det beste ut av sin tro og videreført de positive sidene. Hat er erstattet av toleranse. Hvis ikke vi klarer å åpne for det samme tvisynet i islam, er vi fortapt, sier Fragell. Det siste året har han blant annet vært i Pakistan, der den lokale humanistlederen dr. Younis Shaikh nå sitter på dødscelle, dømt for blasfemi.

- I dag er islam mye farligere enn kristendommen fordi den har som mål å innføre et religiøst statsstyre basert på en tekst de anser som Guds ord. Der islamistene har fått flertall, styrer de etter Koranen, som i Saudi-Arabia og Iran. Det er som om vi i Vesten skulle ha styrt etter Moseloven fra Det gamle testamente. I land etter land ser vi nå islam spre seg. Vi står i fare for å få fundamentalister ved makta i store deler av Afrika. Og millioner av sjiamuslimer krever nå prestestyre i Irak, påpeker Fragell, som tar selvkritikk for ikke å ha våknet før.

- VI HAR VÆRT NAIVE.

Vi burde ha sett trusselen allerede da Khomeini overtok i Iran i 1979. Nå truer fundamentalistiske muslimer verdensfreden. Det er bare et tidsspørsmål før vi ser nye terroraksjoner i Allahs navn. Det er en forferdelig kjedelig misforståelse at islams kulturhat mot Vesten skyldes fattigdom. Ingen fatwa er utstedt mot en person fordi han er rik. De som styrtet flyene inn i World Trade Center, kom fra solid middelklasse. Osama bin Laden var en overklassegutt fra det rikeste landet i Midtøsten. Det er fanatisk religionsutøvelse som er problemet, hevder Fragell. Humanist Forlag gir nå ut på norsk Ibn Warraqs «Why I am not a Muslim», ei bok som har skapt storm i de landene den er kommet ut. Forfatteren er tvunget til å bruke pseudonym.

- I utgangspunktet skulle vi kanskje tro at muslimer i Vesten kunne bidra til å slå de nødvendige kilene inn i hjemlandenes fundamentalisme. Slik er det dessverre ikke. Norske utvandrere til Amerika i forrige århundre ble «norskere» enn nordmenn hjemme. Og pietistene ble mer pietistiske der enn her. De satte seg fast i rettroenheten. På samme måte tviholder for mange muslimer i Norge på en religiøs tradisjon hjemmefra, sier Fragell. Han understreker at han ikke vil bidra til å stigmatisere den muslimske minoriteten i Norge ytterligere.

- SOM MINORITET HAR

mange av dem det tøft i det norske samfunnet, og vi må skape forståelse mellom trosretningene. Vi må skille mellom kamp mot islam og muslimer. Samtidig er vi nødt til å innse at vi i Vesten faktisk er nødt til å kjempe for de verdiene vi har vunnet gjennom årelang kamp. Vi kan ikke sitte og se på at islam bryter ned respekten for kvinner, hindrer integrering og undertrykker annerledes tenkende. For noen år siden måtte vi redde forfatteren Taslima Nasrin ut fra Bangladesh fordi hun skrev noe fanatikerne ikke likte. Eksemplene fra land med en muslimsk majoritet er for mange, mener Fragell.

Han er skuffet over venstresidas unnvikende front mot den religiøse makta.

- Da vi skulle demonstrere utenfor den pakistanske ambassaden mot dødsdommen over dr. Shaikh, kontaktet vi de som vanligvis mobiliserer folk i gatene. De sa nei til å engasjere seg fordi det ville ramme minoritetene i Norge. Det er en skuffende holdning. Vi kan ikke ta slike hensyn når vi skal bekjempe grove menneskerettighetsbrudd.

SELV OM FRAGELL SER

islam som den største trusselen i dag, holder han også et øye med sin egen barnetros forkjempere.

- Det er skremmende å se veksten til den protestantiske evangeliske trosretningen. Den forsøpler og ødelegger lokal kultur verden over. Om kort tid vil de være flere enn katolikkene.

Fragells favoritter i Den norske kirke er, ikke overraskende, Rosemarie Köhn og Gunnar Stålsett.

- Trenger vi Human-Etisk Forbund når vi har Stålsett som erkebiskop?

- Haha, han er i hvert fall en god konkurrent. Men jeg er skuffet over at han ikke vil avvikle statskirka. Og han framstilte Mette-Marit som en angrende synderinne da han talte til henne under vielsen i domkirka. Det syntes jeg var støtende, for hun er ei vanlig jente som ikke hadde større behov for Guds nåde enn andre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!