Islam i Europa: Hat eller forsoning?

Vi anmelder to viktige bøker om et brennaktuelt tema.

PROTEST: Tilhengere av den radikale organisasjonen Hizb-ut-Tahrir Britain, som «Islamisten» Ed Husain var medlem av, marsjerer til den egyptiske, saudiarabiske og syriske ambassaden i London 11. januar i år. Foto: SCANPIX /REUTERS/Stephen Hird
PROTEST: Tilhengere av den radikale organisasjonen Hizb-ut-Tahrir Britain, som «Islamisten» Ed Husain var medlem av, marsjerer til den egyptiske, saudiarabiske og syriske ambassaden i London 11. januar i år. Foto: SCANPIX /REUTERS/Stephen Hird Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er Siv Jensens skrekkscenario: Et hijabtildekket, halalspisende og shariastyrt Europa. Hun er riktignok ikke alene om å ha denne framtidsangsten i Norge. De mest fryktsomme kan søke trøst hos den Pulitzer-prisbelønte historikeren David Levering Lewis. I fjor utga han boka «God?s Crucible. Islam in the Making of Europe, 570-1215», om den arabiske erobringen av Spania.

Lewis argumenterer ikke bare for at islam brakte en sivilisert, tolerant og opplysende kultur til kristenheten, men også at Europa ville vært et langt bedre sted i århundrene som fulgte dersom muslimene, sammen med jødene, ikke hadde blitt kastet ut rundt 1492.

En frekk og freidig påstand, som på matadorvis stikker sverdet inn mellom hornene: Hva er vi redde for? Vesteuropeiske islamskeptikere og muslimer som hater alt vestlig har støtt på hverandre før, og det er gjerne ett årstall som går igjen i praten: 1683. Det var året de osmanske tyrkerne forsøkte å innta Wien. Hadde de ikke blitt stoppet, ville Vest-Europa kanskje vært et muslimsk, og ikke et kristent, kontinent i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer