DEBATT

Islam Net eller jihad?

Islam Net kan fungere som vern mot ekstremisering av muslimsk ungdom i Norge.

ADVARER: På Islam Nets årlige konferanse advarte nylig dr. Yasir Qadhi mot ekstremister som Profetens Ummah. Her demonstrerer gruppa foran den amerikanske ambassaden i 2012, Irfan Bhatti til høyre. Foto: Sara Estiri/ Dagbladet
ADVARER: På Islam Nets årlige konferanse advarte nylig dr. Yasir Qadhi mot ekstremister som Profetens Ummah. Her demonstrerer gruppa foran den amerikanske ambassaden i 2012, Irfan Bhatti til høyre. Foto: Sara Estiri/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Var det AKP (m-l) som hindret framveksten av maoistinspirert terrorisme i Norge på 1970-tallet, mens en rekke land i Europa opplevde venstreorienterte terrorgrupper? Spørsmålet har vært reist - og svaret kan være ja. Det har også vært påpekt at Frp som et stort innvandringsfiendtlig parti har hindret framveksten av et åpent rasistisk parti her i landet. Også dette kan være riktig, selv om det selvsagt finnes en rekke små rasistiske grupper.

Dermed er det grunn til å anta at en ytterliggående gruppe som Islam Net, men som er klare motstandere av jihadistisk ideologi, også kan fungere som vern mot ekstremisering av muslimsk ungdom i Norge.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Nylig gjennomførte Islam Net sin årlige fredskonferanse (12.-14.04.) med en rekke internasjonale foredragsholdere og predikanter. Flere av disse har svært konservative, ja reaksjonære, teologisk-sosiale oppfatninger. Under arrangementet i Lørenhallen var salen også kjønnsdelt - med kvinnene bakerst. Kanskje 2/3 av de om lag 800 tilhørerne den dagen jeg var der, var unge kvinner.

Tilhørerne denne dagen fikk høre om Koranen som mirakel og autentisk åpenbaring, det var advarsler mot å forsømme troens forpliktelser i beste Hallesby-stil, det var gråtende hyllest til mor og krav om respekt for foreldre. Men det ble ikke presentert noe budskap som var mer ekstremt enn det konservativt-fundamentalistiske kristne står for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer