DEBATT

Islam Net eller jihad?

Islam Net kan fungere som vern mot ekstremisering av muslimsk ungdom i Norge.

ADVARER: På Islam Nets årlige konferanse advarte nylig dr. Yasir Qadhi mot ekstremister som Profetens Ummah. Her demonstrerer gruppa foran den amerikanske ambassaden i 2012, Irfan Bhatti til høyre. Foto: Sara Estiri/ Dagbladet
ADVARER: På Islam Nets årlige konferanse advarte nylig dr. Yasir Qadhi mot ekstremister som Profetens Ummah. Her demonstrerer gruppa foran den amerikanske ambassaden i 2012, Irfan Bhatti til høyre. Foto: Sara Estiri/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Var det AKP (m-l) som hindret framveksten av maoistinspirert terrorisme i Norge på 1970-tallet, mens en rekke land i Europa opplevde venstreorienterte terrorgrupper? Spørsmålet har vært reist - og svaret kan være ja. Det har også vært påpekt at Frp som et stort innvandringsfiendtlig parti har hindret framveksten av et åpent rasistisk parti her i landet. Også dette kan være riktig, selv om det selvsagt finnes en rekke små rasistiske grupper.

Dermed er det grunn til å anta at en ytterliggående gruppe som Islam Net, men som er klare motstandere av jihadistisk ideologi, også kan fungere som vern mot ekstremisering av muslimsk ungdom i Norge.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Nylig gjennomførte Islam Net sin årlige fredskonferanse (12.-14.04.) med en rekke internasjonale foredragsholdere og predikanter. Flere av disse har svært konservative, ja reaksjonære, teologisk-sosiale oppfatninger. Under arrangementet i Lørenhallen var salen også kjønnsdelt - med kvinnene bakerst. Kanskje 2/3 av de om lag 800 tilhørerne den dagen jeg var der, var unge kvinner.

Tilhørerne denne dagen fikk høre om Koranen som mirakel og autentisk åpenbaring, det var advarsler mot å forsømme troens forpliktelser i beste Hallesby-stil, det var gråtende hyllest til mor og krav om respekt for foreldre. Men det ble ikke presentert noe budskap som var mer ekstremt enn det konservativt-fundamentalistiske kristne står for.

Dagens høydepunkt - og trolig et av årets viktigste foredrag i det muslimske miljøet i Norge - ble holdt av dr. Yasir Qadhi. Han snakket om og tok i sterke ordelag avstand fra den moderne jihadist-bevegelsen. Dr. Qadhi er amerikaner med pakistansk bakgrunn. Han har blitt en sentral figur blant salafistiske (puritanske fundamentalistiske) unge amerikanske muslimer.

Qadhi begynte sitt foredrag med eksempler på jihadist-grupper og hva de hadde gjort. Han viste til salafist-jihadistene som okkuperte Kabaen i Mekka i 1979. De oppnådde ikke noe av det de hadde som mål, men skapte et blodbad i islams helligste sted. Minst hundre uskyldige muslimer ble drept av disse fanatikerne. Heller ikke gruppen som sto bak attentatet mot Anwar Sadat i 1981 oppnådde noe som helst. De styrtet en farao, men resultatet for muslimene ble verre - for de fikk en mer forkastelig president isteden, nemlig Hosni Mubarak som ble sittende i 30 år. Dr. Qadhi fordømte også gruppen som sto bak drapet på turister i Luxor i 1997 for å ha utgytt disse uskyldige menneskenes blod.

Men Qadhi fordømte ikke bare drap på uskyldige fordi terroristene ikke oppnådde sine mål. Hans poeng er at islam bannlyser drap på uskyldige. På denne måten fordømte han alle de moderne jihadist-gruppene. Derfor unnslapp heller ikke al-Qaida, bin Laden og al-Zawahiri kritikken. For det er den jihadistiske ideologien som forkastes, av dr. Qadhi og Islam Net.

På spørsmål om hva han synes om grupper som Profetens Ummah i Norge, som oppfordrer til jihad, var svaret like klart. Qadhi mener dette er ungdommer, «unge brushoder» som han sa, uten tilstrekkelige kunnskaper om islam og hva som skal til for å utkjempe ekte jihad. Han advarte derfor på det sterkeste mot å reise til Syria.

Yasir Qadhis foredrag ble møtt med stor applaus og takbir-ropene gjallet i salen. Budskapet ble satt pris på av det store flertallet av de tilstedeværende. Slik sett fungerer Islam Nets virksomhet som en barriere mot ytterligere ekstremisering.

Jeg har tidligere uttalt at Islam Net må konfronteres og har møtt dem i krass debatt om kvinnesyn og menneskerettigheter. Men det er viktig å erkjenne også det ytterliggående islamistiske landskapets mangfold. Derfor er det viktig å være åpen for at Islam Net nettopp kan fungere som et hinder mot drift i ekstrem retning for en del muslimske ungdommer.

Likevel er problemstillingen mer komplisert. For på samme måte som Frp har bidratt til å normalisere og legitimere innvandrerfiendtlig språkbruk og politikk, og dermed åpnet et retorisk rom for enda mer ytterliggående grupper og rene rasister, kan også Islam Nets ytterliggående teologi og retorikk bevege muslimsk ungdom i retning av jihadismen.

Dermed står vi overfor både et paradoks og et dilemma. Paradokset er at Islam Net kan bidra både til deler av ekstremiseringsprosessen og samtidig være en barriere mot de siste skritt over i voldelig jihadisme. Dilemmaet består således i at det norske samfunnet kan være tjent med å støtte Islam Nets arbeid mot jihadisme, samtidig som en slik støtte også kan bidra til å styrke andre ekstreme posisjoner - for eksempel i synet på kvinner og homofile.

Hvordan håndterer vi som samfunn dette? For vi unnslipper verken paradokser eller dilemmaer. Det er et mangslungent moralsk og politisk landskap det norske samfunnet, muslimer og ikke-muslimer, må manøvrere i. Det er nødvendig med mer kunnskap, for vi må vite mer om i hvordan solide skolering i egen religion - islam - faktisk bidrar til å hindre ekstremiseringsprosesser, det vil si overgang til jihadisme og vold, slik en del internasjonale studier også viser.

Vi behøver med andre ord ikke å like Islam Nets konservative teologisk-sosiale posisjoner, men det kan være fornuftig og prinsipielt riktig å finne fram til et pragmatisk samarbeid med Islam Net. Heller enn at PST må bruke aktivistiske og tvilsomme overvåkningsmetoder overfor (alt for) store deler av det muslimske miljøet, som så blir fulgt opp med straffereaksjoner. Dette kan fort skape en offerholdning blant ubefestede ungdommer. Et samarbeid med Islam Net kan dermed være mer effektivt for å hindre at flere slutter seg til jihadistiske ideologier og velger å reise til Syria.

Jeg har ikke noe patentforslag til hvordan Islam Nets antijihadistiske arbeid kan støttes. Men det er en mulighet som ikke bør forkastes av relevante myndigheter før den er undersøkt. Et minimum må være at det i alle fall gjennomføres samtaler med organisasjonen. Så skal vi nok også fortsette å konfrontere Islam Net når det gjelder deres ekstreme teologi og synet på kvinner og homofile.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer