DEBATT

Islam Net sprer hat

Islam Net står for så problematiske holdninger i flere sentrale spørsmål at det verken er islamofobi, rasisme eller diskriminering å nekte dem møtested, økonomisk støtte, eller å møte dem med saklig kritikk.

KONTROVERSIELL ORGANISASJON: «Vi mener at Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus gjorde rett i sine avslag til en organisasjon som faktisk anser at en betydelig del av studentmassen ikke har livets rett», skriver kronikkforfatterne fra Antirasistisk Senter. Fahad Qureshi (bildet) er leder for Islam Net. Foto: Anette Karlsen
KONTROVERSIELL ORGANISASJON: «Vi mener at Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus gjorde rett i sine avslag til en organisasjon som faktisk anser at en betydelig del av studentmassen ikke har livets rett», skriver kronikkforfatterne fra Antirasistisk Senter. Fahad Qureshi (bildet) er leder for Islam Net. Foto: Anette Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Islam Net fremmer et hatefullt syn på mange medmennesker som det er et sterkt behov for å konfrontere. Den siste foredragsholderen de har invitert til Norge, Abu Usamah, støtter drap på frafalne og homofile, og fremmer hat mot ikke-muslimer. Etter at Islam Net har blitt nektet tilhold på Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo, arbeider de nå med å etablere et eget senter for å spre sin svært konservative utgave av islam. Det må ikke bety at de får lov til å leve i sin egen boble.  
Det er ingen tvil om at norske muslimer møter betydelige fordommer. Hvis man har et muslimskklingende navn, er sjansen for å komme inn på jobbintervju betraktelig lavere enn hvis man har et norskklingende navn, som dokumentert av Fafo og Institutt for samfunnsforskning (2012). Holocaustsenterets undersøkelse fra juni 2012 dokumenterte et høyt nivå av fordommer mot norske jøder, og et enda høyere nivå av fordommer mot norske muslimer. Hele 66 prosent av respondentene ville mislike det, mange av dem sterkt, hvis en muslim giftet seg inn i familien — som om man vet alt man trenger å vite om jenta eller gutten uten å ha møtt vedkommende, bare fordi han eller hun er muslimsk. Dette viser at det norske samfunnet trenger en real dugnad mot fordommer og mellommenneskelig avstand.  

Det er vel så fordomsfullt å snakke om muslimer som om alle har tilnærmet like tanker og verdier. Muslimer framviser selvsagt like store variasjoner i sin tro og sine perspektiver som kristne, buddhister, hinduer og humanetikere. Mens nordmenn i alle fall vil ha et visst bilde av forskjellen mellom katolikker, lutheranere, mormoner, Jehovas vitner og scientologer, er det en tendens i samfunnsdebatten til å snakke om muslimer som om de i all hovedsak utgjør én kategori, uten relevante ulikheter. Det er også feil hvis man tror at muslimer flest ønsker innføring av islamske lover, sharia, i Norge. I henhold til en undersøkelse fra TNS Gallup fra 2006 er det bare 13 prosent som ønsker innføring av sharia, og hva disse mener med «sharia», vil dessuten variere. Dette samstemmer med en ny undersøkelse fra TNS Gallup som viser at bare 14 prosent av norske muslimer er «helt enige» i at lovverket bør være basert på religion. Det overveldende flertallet har altså mer moderate verdier. Blant de få som ønsker innføring av en streng utgave av sharia i Norge, finner man Islam Net. Islam Net er en ungdomsbevegelse som følger en svært konservativ — og ofte reaksjonær — utgave av islam. I utgangspunktet er Islam Net strengt ikkevoldelig, men vi vet at bevegelsen også har hatt forgreninger inn i islamistiske Profetens Ummah.  

På den positive siden vet vi erfaringsmessig at en del som inntar ekstreme standpunkter og sosiale posisjoner i ung alder, om det så er muslimer eller andre, ofte modererer seg i løpet av noen få år. Den prosessen avhjelpes imidlertid av at de møtes av stemmer utenfra miljøet, og ikke bare overlates til intern misjonering og meningsdisiplin.  

Islam Net har ikke minst gjort seg bemerket i offentligheten med invitasjon av foredragsholdere med svært problematiske synspunkter. Det vakte berettiget oppmerksomhet da organisasjonen i desember i fjor inviterte Haitham al-Haddad til Høgskolen i Oslo og Akershus. Al-Haddad er en av dommerne ved shariadomstolen i London, og behandles av Islam Net som en betydelig autoritet. Al-Haddad anser blant annet at homofile, frafalne og ekteskapsbrytere bør henrettes ved steining. Hva gjelder kvinners stilling, har han forsvart konemishandling, og uttrykt at jenter bør gifte seg så tidlig som mulig. 13—14 år er ikke en nedre grense. Som han har uttalt: «det yngre, det bedre». Al-Haddad er en så sentral ideologisk skikkelse for Islam Net at han ble invitert tilbake til Norge for islam Nets «Fredskonferanse» i mars i år. Graverende var det også da Islam Nets leder Fahad Qureshi på Dagsnytt Atten i januar i år, i debatt med SV-leder Audun Lysbakken, valgte å forsvare al-Haddads støtte til steining for moralske forbrytelser. Qureshi medga at han forsto at andre ville oppfatte det som grusomt, men beskrev dette konkret som en del av en vakker helhet. Andre steder har han gitt uttrykk for at muslimer som ikke støtter dødsstraff, er å regne som vantro. Det er svært bekymringsfullt at en så stor organisasjon ytrer så ekstreme standpunkter.  

Dette følges nå opp med et «kurs» i Oslo 30. september og 1. oktober i regi av Abu Usamah at-Thahabi, en mann som har uttalt: «Hvis jeg kaller homofile perverse, skitne hunder som burde drepes, er ikke det min ytringsfrihet?» Han har videre uttalt at homofile bør kastes utfor et fjell. Han anser at kvinner har et «ufullstendig» intellekt, og han har uttrykt støtte til Osama bin Laden. Vi vet at ikke alle personer som er tilsluttet Islam Net deler oppfatninger som dette. En del er med i Islam Net på grunn av et ønske om puritanisme i eget liv, et religiøst ståsted som de selvsagt har rett til å ha, og som ofte har vært omfattet av respekt også opp igjennom europeisk og kristen historie. De som ikke deler så ekstreme anskuelser, har imidlertid et klart ansvar for å ta et oppgjør med disse.  

Vi mener at Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus gjorde rett i sine avslag til en organisasjon som faktisk anser at en betydelig del av studentmassen ikke har livets rett, akkurat som vi ikke mener man bør låne ut lokalene til islamofobe organisasjoner. Ytringsfriheten og forsamlingsfriheten innebærer ingen rett til å møtes hvor som helst, når som helst. Islam Net har møtt avslag som dette med beskyldninger om rasisme. Dette er misbruk av et viktig begrep. Islam Net står simpelthen for så problematiske holdninger i flere sentrale spørsmål at det verken er islamofobi, rasisme eller diskriminering å nekte dem møtested eller økonomisk støtte, eller å møte dem med saklig kritikk.  

At det finnes konservative muslimer i Norge, debatteres normalt som et problem for nordmenn og Norge. Det primære problemet med en gruppe som forsvarer steining av homofile og andre, er imidlertid ikke deres åpenbart svært dårlige utsikter til å gjøre dette til norsk lov. Det virkelige problemet er at noen av barna som vokser opp med foreldre som mener at homofile bør straffes med døden, er nettopp det: homofile. Det er simpelthen vanskelig å forestille seg et mer nedslående perspektiv på forholdet mellom foreldre og barn. Dette er ikke en del av en vakker helhet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer