Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Islam og blasfemi

ISLAM BETYR

fred og underkastelse. Fred i forhold til sine medskapninger og underkastelse i forhold til Guds vilje. I utgangspunktet mener jeg det er viktig å utfordre muslimer i vesten i forhold til ytringsfrihet, demokrati og andre spørsmål som mennesker i vesten er urolige for når det gjelder muslimer. Jeg mener også at løsningen på mange av disse spørsmålene ligger hos muslimene selv. Mye av problemet er i dag at de aller fleste muslimer ikke kan nok om Islam og lytter altfor meget til mullaer og imamer som er preget av en slags middelaldertenkning. Slik har det vært i andre religioner, og slik er det også i dag med deler av Islam. Derfor var det kanskje ikke så rart at en talsmann for Islamsk råd viste forståelse for drapet på Van Gogh og ikke var i stand til å svare fornuftig på noen av de spørsmålene han fikk. Sannheten er at Islam tillater og aksepterer diskusjon og uenighet fullt ut. Slik var det med Muhammads egne disipler og slik må det være rom for i enhver levende og sunn religion. På den annen side fraråder Islam på det sterkeste å spotte andre og det de holder hellig. Likevel foreskriver verken Quranen eller Muhammad noen form for fysisk eller menneskelig straff som reaksjon på blasfemi. Som reaksjon på blasfemi tillates man kun å forlate forsamlingen der blasfemi og spott utøves. Man finner dette i lett tilgjengelige vers i Quranen. Tilsvarende må man huske på at flere vers i Quranen minner Muhammad på at han kun var et sendebud som skulle overlevere budskapet, han var ikke vokter eller ansvarlig for menneskene. Dermed kan man konkludere at ingen av dagens mullaer eller muslimer for øvrig er voktere over hverandre eller over noen andre mennesker. Alle muslimer er pålagt å følge loven og ikke ta den i egne hender. Gjør de det, ekskluderer de seg ikke bare fra det siviliserte samfunn, men fra Islam selv.

FOR ØVRIG

vil jeg si at media ikke bør generalisere og stigmatisere en stor gruppe ved å stille spørsmål om hvorvidt Islam er en trussel mot våre verdier. Det er tåpelig, populistisk, lettvindt og ledende. Det blir nesten like håpløst som å lure på om Kristendommen er en fare for Sverige etter Knutby-avsløringene. Man bør heller utfordre muslimer og andre på disse spørsmålene og komme fram til gode løsninger som er forenlige med vårt åpne og tolerante samfunn. Verken muslimer eller andre ønsker terrorrister gående rundt i europeriske byer, og dette må vi sammen bekjempe. Men drap på selve toleransen i vårt samfunn vil ha enda større negative konsekvenser enn alle terrorrister til sammen. Et sterkt demokrati kan handskes med terror, men kan ikke klare seg uten toleranse. Derfor bør enhver oppgående muslim ta klar og tydelig avstand fra drapet på Van Gogh og arbeide for å beholde det åpne samfunnet som er truet fra flere retninger i disse dager.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media