Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Islamister får omtale bare de slipper en fis, mens folk trekker på skuldrene av høyreekstreme

Ujevn dekning av ekstremisme bidrar til økt rekruttering til høyreekstreme miljø

Members of LEGIDA, the Leipzig arm of the anti-Islam movement Patriotic Europeans Against the Islamisation of the West (PEGIDA), take part in a rally in Leipzig, Germany January 11, 2016.     REUTERS/Fabrizio Bensch
Members of LEGIDA, the Leipzig arm of the anti-Islam movement Patriotic Europeans Against the Islamisation of the West (PEGIDA), take part in a rally in Leipzig, Germany January 11, 2016. REUTERS/Fabrizio Bensch Vis mer
Meninger

De siste dagene har jeg på Facebook delt et knippe hatefulle innlegg fra det høyreekstreme anti-muslimske miljøet i Norge. Det er et forholdsvis lukket miljø på nettet, men som også manifesterer seg åpent på kommentarfeltene spesielt i de store nettavisene.

Innleggene er voldsforherligende, dehumaniserende, rasistiske og hatefulle. Arbeiderpartiet er hovedfienden sammen med både flyktninger, innvandrere og muslimer. Likevel blir både Erna Solberg og Kong Harald omtalt som landssvikere. De eneste politikerne som slipper unna quislingstatus er Sylvi Listhaug, Anders Anundsen, Carl I. Hagen, Christian Tybring-Gjedde og Per Sandberg.

Trusler om vold, borgerkrig og borgervern hagler i alle retninger. De hater de tannløse lederne vi har nå, de hater de tannløse lederne vi hadde før enda mer.  

Min jobb i JustUnity består av å forebygge og forhindre radikalisering og ekstremisme blant ungdom i Norge. Det siste året har i all hovedsak gått ut på å jobbe mot voldelig islamisme og gjøre vårt for å hindre at muslimsk ungdom blir fanget opp av ekstreme ideologiske ledere.

Skal jeg være helt ærlig så begynner jeg å bli litt lei av at mediekåte ekstreme islamister får bred medieomtale i samtlige medium bare de slipper en liten fis eller viser tegn til å stikke frem hodet, mens de høyreekstreme tastaturkrigerne får holde på og man trekker bare litt på skuldrene og slipper ut et sukk over hvor håpløse enkelte kan være. Redaktørene begrunner det med at de ikke ønsker å gi nettrollene og tastaturekstremistene oppmerksomhet og omtale. Hvordan kan de da begrunne å ha flomlys på et bittelite miljø av ekstreme islamister?

Jeg skulle likt å se et PR-byrå regne på hvor mange millioner på millioner av kroner i gratis reklame som Ubaydullah og hans lille gjeng med bøller har fått i norske medier. De kan beskyldes for mye, men dumme er de ikke. Alt de har sagt og gjort har vært gjennomtenkt og kalkulert.

Da vi reagerte på at Ubaydullah Hussain fikk slippe til i VG med et intervju på 43 minutter der han nesten uavbrutt fikk reklamere for ideologien sin uten kritiske motspørsmål, så forsvare redaktøren det med at 99 prosent av befolkningen vil synes at dette er motbydelig og frastøtende. Guess what. Han bryr seg ikke om 99 prosent, han bryr seg om den ene prosenten som synes han er tøff og spennende.

Selvfølgelig kan man si at miljøet rundt Profetens Ummah ikke er ubetydelig med tanke på at minst 80 muslimske ungdommer med mer eller mindre klar tilknytning til organisasjonen har reist som fremmedkrigere til Syria. De kan utgjøre en potensiell fare om de vender tilbake.

Samtidig virker det som vi helt har glemt 22. juli 2011. Ordene i det ideologiske manifestet til Anders Behring Breivik er det samme som blir resirkulert inn i disse hatefulle høyreekstreme gruppene idag. Det er svært få som åpent sier at de støtter handlingene hans, men det er mange som åpent sier de støtter tankene, ideologien og manifestet hans.

Det er foreløpig ingen norske muslimske ekstremister som åpent har sagt de har som intensjon eller ønske å angripe Norge. Det er ingen i miljøet som har sagt de forbereder seg på en borgerkrig i Norge. Det er ingen som har sagt de har som mål eller ambisjon å overta eller styrte det norske demokratiet. Likevel er vi mer redd for dem enn for den gjengen med høyreekstreme pøbler som spyr ut anti-demokratiske trusler om borgerkrig og vold på daglig basis.

Vi kan gjerne diskutere om det er lurest å tie ekstremister ihjel eller å la trollene sprekke i sola. Det er mange fordeler og ulemper med begge strategiene. Det vi derimot ikke kan gjøre er å ha ulike standarder for ulike former for ekstreme miljø. Da blir dekningen av miljøene skjev og dermed også folks oppfatning av dem. Når dekningen blir så skjev som den er nå så blir det enklere å bruke den til å rekruttere inn i det høyreekstreme miljøet. De rekrutterer på folks redsel for situasjonen Europa og landet vårt har vært igjennom og fortsatt er i.

Som en som er genuint opptatt av landet mitt og som har som jobb å bekjempe ekstremisme er det min plikt å si ifra at vi er inne i en skummel situasjon. Høyreekstreme organisasjoner i hele Europa opplever en massiv økning i oppslutning og selv om vi i Norge har vært relativt heldige og skånet så ser vi i følge PST en økende trussel fra høyreekstreme miljø der de i større grad enn før viser intensjon om å ta i bruk vold og andre anti-demokratiske midler for å oppnå målene sine.

Jeg vet ikke med dere, men jeg synes ikke vi skal vente til den hatefulle voldsforherligende retorikken på ny blir reflektert også i handling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media