Islamkritiker i klinsj med partiledelsen etter Facebook-avsløring: - Jeg gir blaffen i reglene

Demokratene skjerper Facebook-reglene.

ENDRET RETNINGSLINJER: Demokratene har valgt å forandre på sine etiske retningslinjer for kommunikasjon, der de ber medlemenne oppføre seg ordentlig i sosiale medier. Illustrasjonsfoto: Benjamin A. Ward / Dagbladet, skjermdump fra Facebook
ENDRET RETNINGSLINJER: Demokratene har valgt å forandre på sine etiske retningslinjer for kommunikasjon, der de ber medlemenne oppføre seg ordentlig i sosiale medier. Illustrasjonsfoto: Benjamin A. Ward / Dagbladet, skjermdump fra Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I helga meldte Dagbladet at om lag 20 norske komikere infiltrerte ei muslimskfiendtlig Facebook-gruppe kalt «Norge er vårt».

Initiativet ble tatt av komiker og P3-programleder Erlend Osnes.

Han ville komme med et ordentlig motsvar til hatmeldingene på gruppa, rettet mot norsk innvandringspolitikk, politikere og medier.

Endret retningslinjene Informasjonsleder for Demokratene i Norge, Kristian Kahrs, forteller at partiets sentralstyre satte seg ned for å utrede et nytt punkt i sine retningslinjer, etter å ha lest Dagbladets sak.

- Vi ser at flere skriver på Facebook i lukkede grupper og tror de skriver privat. Alle tillitsvalgte og medlemmer i Demokratene skal være krystallklare, åpne og ordentlige i kommunikasjonen, sier han til Dagbladet, og legger til:

- Når vi er så islamkritiske som vi er, må vi kunne skille nøyaktig mellom islam og muslim.

Demokratene har tilføyd et tredje punkt i sine etiske retningslinjer for kommunikasjon.

Det nye punktet sier først og fremst at partiets tillitsvalgte ikke skal være administratorer for lukkede grupper i sosiale medier, der deler av partiets politikk diskuteres, som innvandring og islam.

- VÆR ORDENTLIGE: Informasjonsleder i Demokratene, Kristian Kahrs, ber partiets medlemmer tenke over hva de skriver. Foto: Demokratene
- VÆR ORDENTLIGE: Informasjonsleder i Demokratene, Kristian Kahrs, ber partiets medlemmer tenke over hva de skriver. Foto: Demokratene Vis mer

Partiets sentralstyre har også oppfordret medlemmene sine til å være forsiktig med hva de skriver i sosiale medier.

- Må oppføre seg Informasjonslederen er klar på at personer som ønsker å være medlem av Demokratene ikke kan være administrator for grupper som «Norge er vårt», men at de kan fremdeles være medlemmer.

- Men et krav er at de oppfører seg ordentlig, og opptrer som gode representanter for partiets politikk, sier Kahrs.

Kasper Johan Birkeland, som også er nestleder i fylkespartiet til Demokratene i Møre og Romsdal, er en av administratorene bak den lukkede Facebook-gruppa.

Kahrs forteller at han må velge mellom nestleder-vervet i partiet eller administrator-vervet.

Gir blaffen - Jeg gir blaffen i deres retningslinjer, sier Birkeland til Dagbladet.

- Administrering av gruppa er noe jeg gjør på min fritid, og partilista jeg er med på er allerede laget, noe det ikke går an å forandre på, legger han til.

- Kommer du til å slutte som administrator på grunnlag av partiets nye retningslinjer?

- Nei. Hvorfor skal jeg gjøre det?

Til Dagbladet forteller han gjentatte ganger at han synes situasjonen er latterlig.

GIR SEG IKKE: Kaspar Johan Birkeland har ingen planer om å gi seg i partiet eller som Facebook-administrator. Foto: Privat
GIR SEG IKKE: Kaspar Johan Birkeland har ingen planer om å gi seg i partiet eller som Facebook-administrator. Foto: Privat Vis mer

- Ingen av gruppas formål kolliderer med Demokratenes retningslinjer, men det er flere tåpelige innlegg som kommer inn. Vi har bare ikke tid til å fjerne alle, sier Birkeland.

Foreslår nedleggelse Ørjan Burøe var en av komikerne som meldte seg inn i gruppa.

Han hevder at han fremdeles har 30 venner inne på gruppa «Norge er vårt».

- De forteller meg at det som skrives er like hårreisende. Det er fint at vi har ytringsfrihet i landet, men oppførselen som vises inne på denne gruppa er usmakelig, skriver Burøe i en sms til Dagbladet.

- Jeg foreslår at de legger ned hele gruppa.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer