Hans Teeuwen

Islamkritisk komiker besøker Norge:
- Prøver å ikke bli drept

Det religiøst motiverte knivdrapet på kameraten endret livet til humoristen Hans Teeuwen.

TIL OSLO: Komiker Hans Teeuwen ankommer Norge fredag og skal intervjues på scenen etter humorkinovisning av showet «Real Rancour». Foto: Privat
TIL OSLO: Komiker Hans Teeuwen ankommer Norge fredag og skal intervjues på scenen etter humorkinovisning av showet «Real Rancour». Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg prøver å spøke om islam på en måte som ikke får meg drept. Det er faktisk ganske vanskelig når man skal være morsom samtidig, sier den kjente komikeren Hans Teeuwen (50) til Dagbladet.

Fredag gjester han humorfestivalen «Crap åppå Park» i Oslo, hvor Teeuwens kritikerroste show «Real Rancour» vises. Etter framvisningen intervjuer arrangørene nederlenderen på scenen foran publikum.

Terget Erdogan

Kjent for sin absurde vri på stor tematikk er Teeuwen i løpet av showet blant annet innom kvinnesyn, islam, ytringsfrihet, politisk korrekthet og rase. Uredd er han beviselig:

Da den tyske programlederen Jan Böhmermann våren 2016 risikerte rettslig forfølgelse etter å ha tullet med Tyrkias hårsåre president, Recep Tayyip Erdogan, tok Teeuwen debatten hjem til Nederland ved å uttale følgende:

«Jeg kjente Erdogan fra tida da han var en mannlig bordellhore i Istanbul. Jeg dro dit jevnlig for å få ut litt homofil damp. Det var et bra og renslig bordell.»

- Vi må kunne tulle med alt uten å frykte for livet eller være redde, og ingen temaer skal ekskluderes. Kan vi ikke tulle med noe må grensene dyttes til det er trygt, sier komikeren.

Mistet nær kamerat

I Nederland er Teeuwen en superstjerne, profilert for sine humor-, musikk- og sceneshow, men også som en innbitt forkjemper for uforbeholden ytringsfrihet.

Bare to år etter at hjemlandet opplevde drapet på politikeren Pim Fortuyn, ble religionskritiker, filmskaper og nær kamerat av Teeuwen, Theo van Gogh, brutalt knivdrept på åpen gate i Amsterdam i november 2004. Mordet vekket ikke bare offentlig avsky i Nederland, men også det politiske dyret i Teeuwen. Drapet på vennen endret livet hans.

DREPT I 2004: Filmskaper Theo van Gogh. Foto: NTB Scanpix
DREPT I 2004: Filmskaper Theo van Gogh. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det kom som et stort personlig sjokk på meg, på landet og på verden, men sto også igjen som et stort kjøttsår på ytringsfriheten. Det påvirket alle. Nederland hadde ikke politiske drap, og den dagen tok for alvor uskylden vår, sier Teeuwen.

Drept over kortfilm

Ifølge Store norske leksikon hadde Van Gogh i samarbeid med den somaliskfødte islamkritikeren Ayaan Hirsi Ali laget kortfilmen «Submission», som tok for seg fortellinger fra muslimske kvinner om religiøs mishandling og undertrykking. Mannen som tok livet av van Gogh, Mohammed Bouyeri, ble linket til et islamistisk terrornettverk og soner livstid i fengsel.

- Plutselig så vi de mørke sidene av multikultur. Islam er et sett med tanker og ideer som må kritiseres og ses på fra alle vinkler, på lik linje med andre religioner og ideologier. Hvis ikke folk tåler at man harselerer med islam har man et seriøst problem, sier Teeuwen.

SJOKKERTE: Drapet på Theo van Gogh gikk verden rundt. I Norge ble det arrangert fakkeltog. Foto: NTB Scanpix
SJOKKERTE: Drapet på Theo van Gogh gikk verden rundt. I Norge ble det arrangert fakkeltog. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Påvirker det å være islamkritisk livet ditt?

- Ja, men jeg har aldri hatt seriøse sikkerhetsproblemer. Bare mindre hendelser. Noen mener at jeg mobber religionen deres og tror det er rasisme, men det er ikke det samme. Muslimer har sett showet mitt, noen liker det, andre er mindre hyggelige.

- Gullstandard innen humor

Teeuwen har tidligere uttalt overfor The Guardian at han skiller mellom det å harselere med muslimer og å tulle med islam.

- Det er tankesettet som må utfordres. Egentlig vil jeg kanskje ikke være «den fyren», men skal jeg laget et show må jeg hente materiale fra hodet mitt. Temaet og debatten er en del av livet nå. Sånn er det bare.

Stilen til komikeren knyttes tett til retningen absurdismen, og den engelske versjonen av showet ble hyllet da han turnerte i England i 2016. Blant annet beskriver fjorårets «Crap åppå Park»-headliner, den britiske komikeren og The Guardian-spaltist Bridget Christie, «Real Rancour» som gullstandarden innen humor.

- Anmeldelsene var bra, men jeg trakk ikke de store massene. Prøv å få briter til et absurdshow av en nederlender. Det blir ikke mye entusiasme, sier Teeuwen.

Viser opptak

Bortsett fra intervjusettingen i etterkant får ikke det norske publikumet oppleve komikeren live. ​Fredag er det nemlig Netflix-versjonen av «Real Rancour» som vises på Parkteatret. Showet er ikke tilgjengelig for strømming i Norge, forteller Netflix overfor Dagbladet.

- Det er derfor jeg tok den opp så jeg slipper. Nei da, jeg ville elsket å opptre i Norge, men showet er ute av systemet mitt, og hodet er opptatt med nytt materiale, men jeg har aldri vært i Norge før, så jeg gleder meg, sier Teeuwen.

Humorfestivalen «Crap åppå Park» samler Norges største humorprofiler og utenlandske komikere. Festivalen startet onsdag denne uka, og har vært arrangert årlig av komiker og NRK-profil Martin Beyer-Olsen og festivalsjef Rolf-Magne Andersen siden 2011.

- Vi så Hans Teeuwen helt tilfeldig og uten forventninger i Skottland i 2010, og endte nesten med å kaste opp av latter. Vi hadde aldri sett noe liknende. Siden har vi forsøkt å få ham hit. Endelig lykkes vi, sier Andersen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer