Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Islams sanne ansikt?

HOMOFILI OG ISLAM: «Homofil praksis er synd og et avvik som bør kureres», uttaler Basim Ghozlan i et intervju i Dagbladet 10. januar. Alternativet er at homofili aksepteres 100 %, noe som ikke mulig, mener han. Ghozlan er forstander i Det Islamske Forbundet og redaktør for nettstedet islam.no og er slik en av de fremste islamske lederne i Norge. Det er derfor grunn til å ta hans argumentasjon på alvor selv om den bærer preg av bristende logikk, sammenheng og kunnskapsnivå.

Fremfor å endre egne og andres holdninger anser han tydeligvis at mulighetene er større for å kurere alle verdens homofile. Å åpne for aksept av homofili vil påvirke flere til å klassifisere seg som homoseksuelle og dermed også lide under samfunnets manglende aksept, mener han. Altså er det til homofiles eget beste å leve et liv i løgn og undertrykkelse for da slipper man å bli offer for Basims egen manglende aksept.

Argumentasjonen kjenner vi igjen fra homofilidebatten forøvrig: «homofile bør ikke bli foreldre fordi barna kommer til å bli mobbet» uttaler gjerne de ivrigste homomotstanderne og er dermed den fremste kilden til mobbing av barn til homofile. Det faktum at 12-15% av homofile allerede er foreldre overses glatt.

Det er også et faktum at det finnes homofile blant muslimer som blant alle andre grupperinger på jorda. Dette er en gruppe som, i likhet med kristne homofile, har måttet kjempe ekstra hardt for å få lov til å være dem de er. Mot dem står selvoppnevnte forvaltere av egen religion som mener å ha kunnskap om hva Gud synes om deres eksistens, og påtar seg å straffe synderne på Guds vegne.

Er det ikke nettopp disse regimene som legitimerer manglende aksept for homofile og homofiles egen selvforakt?

Ghozlan tar visstnok avstand fra straff og trakassering av homofile, men har forståelse for at man vil straffe homofile i land hvor man ikke aksepterer homofili (!) Det gjelder altså egne regler for hva som er rett og galt i Norge og i resten av verden. Så mye for respekten for internasjonale menneskerettigheter.

Samtidig kommer det fram i en artikkel om Islams syn på homofili på Islam.no at det å ha en homofil legning i virkeligheten er en test fra Allah som vil se om du klarer å la vær å synde og dermed få din belønning på dommens dag. Så, ikke nok med at Allah setter mennesker i en situasjon hvor de skal måtte fornekte hele sin seksualitet, de skal også straffes av Guds forvaltere på jorden. Ifølge Islamsk lovgivning er homofil praksis en alvorlig synd som kan straffes med alt fra 100 piskeslag til dødsstraff ved hjelp av bestialske metoder.

Men, for all del, Islam «tar avstand fra straff og trakassering av homofile».

Det er ikke lett å bli klok på Ghozlans framstilling av Islams syn på homofili. Artikkelen på Islam.no nærmer seg statskirkens gamle syn på homofili og oppfordrer faktisk muslimer til å inkludere homofile muslimer i menigheten på lik linje med andre syndere. Det er nesten så man kunne tro at det er trygt å stå fram som homofil muslim. Men så kommer altså dette intervjuet som effektivt setter skapet tilbake på plass.

Det er godt å vite at det finnes både heterofile og homofile Imamer i verden som har en mindre patriarkalsk forståelse av Koranen enn norske muslimske ledere har vist så langt. Kanskje er det disse lederne som skal vise vei til en Islam som likestiller alle mennesker enten det er kvinner eller homofile eller andre som anses som en trussel mot patriarkatet. En av disse, imam Daayiee Abdullah, kommer til Oslo i forbindelse med premieren på dokumentaren «Gender me!» på mandag og blir noen dager i Oslo. Kanskje vi skal arrangere et møte Ghozlan?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media