Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Strid om Islamsk råd Norge:

Islamsk råd er ikke i stand til å ivareta den rollen det er satt til

Men en skarp og resolutt reaksjon fra medlemmene er svært lovende og helt på sin plass.

HØSTER STORM: Det har lenge stormet rundt Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge. Nå truer de største moskeene med å melde seg ut. Ansettelsen av en nikabbruker var dråpen som fikk begeret til å flyte over. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HØSTER STORM: Det har lenge stormet rundt Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge. Nå truer de største moskeene med å melde seg ut. Ansettelsen av en nikabbruker var dråpen som fikk begeret til å flyte over. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islamsk Råd Norges (IRN) ansettelse av en medarbeider som bruker nikab, har vakt opprør og fordømming helt til topps i Kulturdepartementet. I den polariserte debatten som fulgte, har generalsekretær Mehtab Afsar misbrukt liberale verdier til å forsvare en illiberal praksis. Det er en omstridt posisjon han åpenbart trives i, og som fortsetter å vekke splid og fiendskap framfor brobygging som er IRNs statsstøttete oppgave.

Nå har IRNs medlemmer selv fått nok. Mer enn nok. Etter flere år med fraksjonering og maktkamp vurderer store deler av medlemmene å melde seg ut. I en pressemelding undertegnet de seks største moskeene i landet, beskrives ansettelsen som bare enda et eksempel på «lite gjennomtenkte avgjørelser» fra dagens IRN-ledelse. De betegner utviklingen i paraplyorganisasjonen som alvorlig «i disse turbulente tider», og peker på at de flere ganger har reist kritikk, også i media, uten at IRN har tatt signalet og korrigert kursen.

Den skarpe og resolutte reaksjonen innenfra er svært lovende og helt på sin plass. Muslimske menigheter må, i likhet med kirken og andre religiøse samfunn, tåle kritikk og inngrep utenfra. De skal følge lover og regler og forholde seg til storsamfunnets normer. Men på lengre sikt, er det medlemmene selv som må ta ansvar for utviklingen og spørre seg om dagens IRN representerer det moderne mangfoldet blant norske muslimer, eller først og fremst et patriarkalsk og reaksjonært mindretall. Det bør være absolutt nulltoleranse for lefling med radikale krefter som Islam Net, som IRNs nye medarbeider har vært knyttet til, og mer støtte til de endringsvillige motkreftene, som de unge kvinnene som nylig mottok Fritt Ords honnørpris.

Det er etterhvert åpenbart at dagens ledelse i IRN ikke er skikket til å ta den viktige lederrollen organisasjonen er gitt. Tvert imot opptrer man på en måte som skaper unødig konflikt. En slik maktarroganse kjenner vi fra andre organisasjoner. Den blir ikke mer sympatisk av å gjemme seg bak friheten til å bære et plagg som er selve symbolet på undertrykking av muslimske kvinner. En slik dobbeltkommunikasjon er ikke lenger holdbar, heller ikke blant IRNs egne medlemmer. Da er det på tide å sette foten ned, rydde opp og gå videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!