Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kutt i statsstøtten til Islamsk Råd Norge

Islamsk Råd klager inn Kulturdepartementets kutt i statsstøtten

Det bekrefter advokatfullmektig Lisa Eian i dag.

ISLAMSK RÅD: Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar (th), leder av kvinnegruppen Smaira Iqbal og styreleder Zaeem Shaukat (t.v) etter møtet mellom Islamsk Råd Norge og Kulturdepartementet om statsstøtten til organisasjonen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ISLAMSK RÅD: Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar (th), leder av kvinnegruppen Smaira Iqbal og styreleder Zaeem Shaukat (t.v) etter møtet mellom Islamsk Råd Norge og Kulturdepartementet om statsstøtten til organisasjonen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokatfullmektig Lisa Eian og advokat Andreas Søreng Høiby bekrefter i dag på vegne av Islamsk Råd at de vil klage inn regjeringens avgjørelse om å kutte driftsstøtten til Islamsk Råd Norge (IRN).

- Det kommer en klage på det vedtaket, sier Lisa Eian til Dagbladet.

BEKREFTER KLAGEN: Advokatfullmektig Lisa Eian, på vegne av Islamsk Råd Norge. Foto: Pressefoto
BEKREFTER KLAGEN: Advokatfullmektig Lisa Eian, på vegne av Islamsk Råd Norge. Foto: Pressefoto Vis mer

Fristen for å klage går ut mandag 20. november.

Den årlige utbetalingen til Islamsk Råd Norge (IRN) er på 1,3 millioner kroner.

Utbetalingen som Islamsk Råd skulle ha fått i juli, og som ble frosset av Kulturdepartementet, utgjør halvparten av disse pengene.

Det er beslutningen om å stanse denne utbetalingen at Islamsk Råd nå har klaget inn.

- Dårlig begrunnet

Regjeringen vil stanse driftstilskuddet blant annet med begrunnelsen at rådet ikke er i stand til å ivareta sine oppgaver som brubygger, og at tilliten ikke lenger er til stede.

DIREKTE: Islamsk Råd møtte pressen i april, etter et møte med kulturministeren i kjølvannet av ansettelsen av Lejla Hasic. Ansettelsen skapte debatt fordi Hasic bruker niqab. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

- Islamsk Råd anser vedtaket som dårlig begrunnet og lite konkret når det kommer til hvilken måte IRN etter departementets syn ikke lenger oppfyller vilkårene, sier advokatfullmektig Lisa Eian.

Hun opplyser om at Islamsk Råd vektlegger i sin klage at de mener departementet ikke har kunnet konkretisere hvilke oppgaver de mener at de skal ha sviktet.

- Sirkelargumentasjon

Eians kollega, advokat Andreas Søreng Høiby, sier det bli galt å si at Islamsk Råd ikke lenger har tillit.

- Departementet peker i stor grad på de tre pressemeldingene som kom i forbindelse med at disse trossamfunnene meldte seg ut, der de utmeldte samfunnene peker på en sviktende tillit og en gal retning, sier advokat Andreas Søreng Høiby.

ADVOKAT: Advokat for Islamsk Råd Norge, Andreas Søreng Høiby. Foto: Pressefoto
ADVOKAT: Advokat for Islamsk Råd Norge, Andreas Søreng Høiby. Foto: Pressefoto Vis mer

Det har vært mye uenigheter rundt og i Islamsk Råd Norge det siste året. Rådet fikk krass kritikk da de i mars ansatte en medarbeider som bruker nikab. Norges største muslimske trossamfunn valgte å melde seg ut av Islamsk Råd som følge av ansettelsen.

- På bakgrunn av at de utmeldte trossamfunnene ikke lenger har Islamsk Råds tillit, støtter departementet seg på deres framstilling og slutter ut ifra det at IRN ikke lenger har tillit i det muslimske miljøet. Det blir en sirkelargumentasjon, sier advokat Andreas Søreng Høiby.

I klagen stilles det også spørsmål ved om det er mer underliggende interne, og organisatoriske forhold som er bakgrunn for disse utmeldelsene - og ikke sviktende tillit.

- Det har vært en del intern uenighet, blant annet rundt oppsigelsessaken til generalsekretæren, og prosessene rundt den saken. Islamsk Råd mener at det kan ha hatt en større betydning for utmeldelsene, enn at IRN har beveget seg i en «feilaktig retning», sier Høiby.

- Viser til konkret arbeid

Islamsk Råd argumenterer for at regjeringen har lagt for liten vekt på det konkrete og omfattende arbeidet som de faktisk har utført.

- Islamsk Råd mener de har brukt tilskuddet de har fått akkurat i tråd med det formålet de har fått det til. Det går på konkret dialogarbeid og omfattende arbeid som de har gjort og gjør. I tillegg har det vært benyttet penger til å styrke sekretariatet. I klagen som kommer viser de til ganske mye konkret arbeid som de har gjort, sier advokatfullmektig Lisa Eian.

- Avviser påstandene

Kultuminister Linda Hofstad Helleland har tidligere svart på kritikken knyttet til departementets vurderinger i denne saken.

- Jeg vil avvise påstanden fra IRN om at ansettelsen er en av hovedgrunnene til at andre rate av tilskuddet holdes tilbake. Denne saken handler om hvorvidt IRN oppfyller forutsetningene som er stilt for driftstilskuddet i 2017. Vi mener at IRN ikke innfrir vilkårene som er satt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til Dagbladet.

Ifølge Helleland har departementet foretatt en grundig vurdering etter flere møter med organisasjonen og etter skriftlige innspill fra IRN. Helleland viser til at IRN også er vesentlig svekket som paraplyorganisasjon som følge av flere utmeldinger av organisasjonen.

- Tilliten til IRN som dialogpartner for Kulturdepartementet er også svekket. Vår vurdering er solid, sier Helleland.

Klagen ble sendt inn mandag 20. november.

Når den er mottatt av departementet, vil departementet vurdere om de vil ta klagen til etterretningen og omgjøre vedtaket, hvis ikke sendes den til klageinstansen som er Kongen i statsråd.

Vedtaket om omgjøring ble fattet under forutsetning av at Stortinget vedtar det, og man venter også på behandlingen i Stortinget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!