Islandsblues

Renhårige fortellinger om en virkelighet som overgår realismen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «En gudbenådet islandsk forteller.» Den betegnelsen bruker Lars Saabye Christensen i et glitrende forord til Einar Màr Gudmundssons «Kanskje postmannen er sulten». Islendingen regnes blant Nordens fremste samtidsforfattere. Han mottok i 1995 Nordisk Råds litteraturpris for romanen «Universets engler».

Boka som nå foreligger er en beskjeden og tilsynelatende upretensiøs novellesamling med kjappe virkelighetsblikk fra Rekjavik.

Fillefranser og fylliker

Blant mye annet er Gudmundsson kjent for å formulere skjebnen til mennesker som i det ytre ikke har lykkes så godt: Fillefranser og fylliker, alenemødre, fengselsfugler og mobbeofre. Bluesforfatteren Gudmundsson er en mester i å fortette et helt miljø og skjebner i noen korte riss: For eksempel den om gamle Vidar: «…han syknet hen alene og forlatt i en kjellerleilighet i Grettisgata, og ville selvsagt ligget der ennå hvis ikke lukten hadde nådd neseborene til en gammel dame som satt i gyngestolen sin og talte minutter, i samme hus, i samme by.»

Underforstått humor

Det er noe ved Gudmundssons tilsynelatende enkle og direkte stil som virker så renhårig. Han går liksom ikke omveien om det litterære, han bare beretter om ting han har sett og gjort. Alle novellene er skrevet i jeg-form. De fleste med en forfatter i fortellerrollen, der han med mye selvironi og underforstått humor lar «vanlige» folk kommentere forfattergjerningen. «Det må være vanskelig å skrive bøker, sa Fridrikk. I hvert fall synes jeg det er litt av en jobb å lese dem.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer