Islandsk festival rammet av finanskrisa

Får betalt i cash på konsertdagen.

(Dagbladet.no): Island er hardt rammet av den internasjonale finanskrisa. Så også musikkfestivalen Iceland Airwaves, som åpner på sagaøya i dag.

Artister som The Young Knives, Vampire Weekend, El Perro del Mar og Ane Brun er på vei til øya.

Betalt i cash

Men i motsetning til hva som er vanlig for slike spillejobber, har ingen av de utenlandske bandene fått betalt på forskudd.

- De får betalt i cash på konsertdagen. Det er ingen vanlig situasjon, men det er slik det er nødt til å være, sier PR-ansvarlig Thorsteinn Stephensen til BBC News.

Det spøkte for hele arrangementet en stund, etter at flere store islandske banker har kollapset etter hverandre. Utgiftene har skutt i været, og arrangørene har måttet grave dypt i egne lommer for å få det til å gå rundt.

- Business as usual

Men festivalen skal gjennomføres, skrev de på hjemmesiden sin i forrige uke, under overskriften «Business as usual!»

TIL ISLAND: Ane Brun er blant artistene som står på programmet til musikkfestivalen Iceland Airwaves, som åpner i dag. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
TIL ISLAND: Ane Brun er blant artistene som står på programmet til musikkfestivalen Iceland Airwaves, som åpner i dag. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

- Den økonomiske krisen rammer ikke planleggingen og gjennomføringen av årets festival. Billettsalget har gått bra, og med festivalen én uke unna, er det bare 700 billetter igjen.

Men Stephensen innrømmer overfor BBC News at bankuroen har ført til at de ikke får utbetalt alle billettinntektene. Bandutgiftene har tredoblet seg etter at artistene ble booket, etter at utgifter til både flybilletter og annet har økt.

I tillegg ble alle artisthonorarene avtalt i utenlandsk valuta, og har med andre ord blitt mye dyrere for arrangørene etter at den islandske krona har sunket i verdi.

Vil danse for å glemme

Men det var aldri et alternativ å avlyse festivalen, ifølge Stephensen. Han tror islenderne nå trenger noe positivt å tenke på. Det tror også Arni Hlodverson fra det islandske bandet FM Belfast.

- Jeg tror folk vil prøve å danse for å glemme denne helga, og heller ta seg av problemene på mandag, sier han til BBC News.

I tillegg til Ane Brun, skal også den norske artisten Therese Aune spille på festivalen, som varer til søndag.

Islandsk festival rammet av finanskrisa