Islandsk kammerspill

«Ildfjell» er en stillferdig historie om aldring, skyld, forsoning og skjegg.

SKJEGG OG ØMHET: Theodór Júlíusson spiller hovedrollen og Margrét Helga Jóhannsdóttir hans kone Anna i «Ildfjell».
SKJEGG OG ØMHET: Theodór Júlíusson spiller hovedrollen og Margrét Helga Jóhannsdóttir hans kone Anna i «Ildfjell». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Hannes går av med pensjon etter å ha vært vaktmester ved en skole i Reykjavik i 37 år. Han feirer avgangen med et selvmordsforsøk, men angrer. Han drar hjem til kona og klager over at hun har kjøpt feil suppe, han kjefter på barnebarnet som leker i hagen og er gryntende skeptisk til datterens nye SUV. Gamle Hannes (Theodór Júlíusson) ser ingen grunn til å spre glede i hverdagen.

Vi ser et glimt av tilfredshet når han sitter alene i båten sin og sløyer fisk, men så går det hull i skroget og han får vraket heist på plass midt i hagen. Hannes hører de voksne barna snakke bak hans rygg om hvor lite takknemlig han er overfor sin kone, så han tar seg endelig sammen og gleder henne med fersk kveite, som hun kan lage suppe av (Hannes er av den gamle skolen).  

Ung gamling   Men idet han er i ferd med å finne en viss glede i tilværelsen og sette pris på samlivet, skjer noe skjebnesvangert og Hannes må vise mer omsorg enn han noensinne har gjort i hele sitt liv.  

«Ildfjell» er Runár Runárssons første langfilm, etter flere kortfilmer som er blitt både Oscar-nominert og vist i hovedkonkurransen i Cannes, der også «Ildfjell» hadde verdenspremiere i fjor.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer