Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «The Valhalla Murders» på Netflix

Islandsk krim-perle

Nordisk noir har gjenoppstått på Island.

NORDISK NOIR: «The Valhalla Murders» er Netflix' første islandske serie, og følger jakten på en seriemorder. Video: Netflix Vis mer

TV: «The Valhalla Murders» er nok en serie fra den nordlige halvkule som spiller på norrøn mytologi. Forslitt taktikk, men denne er fra Edda-diktenes Island, så vi sier den er unnskyldt.

Dessuten er de norrøne elementene elegant nedtonet og ikke så rent lite effektuelle.

«The Valhalla Murders»

5 1 6

Krim

Ute nå
Beskrivelse:

Islandsk kriminaldrama i åtte deler. Skapt av Thordur Palsson.

Kanal:

Netflix

«En god krimkandidat til å fylle tomrommet etter Broen.»
Se alle anmeldelser

Bak tittelen gjemmer det seg nemlig en aldri så liten perle av et medrivende kriminalmysterium. Her får man akkurat like mye dyster tematikk som den visuelt iskalde stilen insinuerer.

Seriedrap

Plottet er velkjent klassisk – på godt og vondt: En rekke mord på eldre menn ryster innbyggerne i Reykjavik. Det slås storalarm når drapene kobles opp mot hverandre og alle tegn peker mot en seriemorder.

Den djerve kriminaletterforskeren Kata (Nina Dögg Filippusdóttir) er på sporet, og om litt får hun assistanse fra den skarpskodde Oslo-bosatte detektiven Arnar (Björn Thors).

Nye opplysninger leder dem inn på en mørklagt vei mot sannheten, som favner et sjelelig dypdykk inn i fortiden.

Trollbindende landskap

Du har sett det før, men dette mysteriet er utført med såpass raffinert håndverk at den utmerker seg i et bugnende seriemarked. «The Valhalla Murders» lever på alle måter opp til sjangerforventningene: Den er en klinisk kjølig og visuelt hyperrealistisk krimgåte som kunne ha utspilt seg hvor som helst, men som på storslått vis er lagt til islandsk lavland.

Til og med nordmenn må innrømme at de snøbelagte landskapene er trollbindende.

Jeg tar meg selv i å håpe på at kameraet skal panorere litt lenger over den hvite ensformigheten, bare brutt opp av veistriper og lave fargeglade hus. Synet gjør seg forbløffende godt som mysteriets bakteppe.

Kvalitetssterk

Netflix' første islandske serie er kvalitetsinnhold av typen hardkokt, ubleket nordisk noir.

Jakten leder oss ned i ugjestmilde kjellere og mørklagte kraftverk, og her er det såpass dystert, visuelt som metaforisk, at jeg anbefaler maksimal skjermlysstyrke.

Og for all del ikke se den med engelsk dubbing – den er ikke så fæl, men atmosfæren vokser godt på de islandske glosene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!