Anmeldelse: «The Valhalla Murders» på Netflix

Islandsk krim-perle

Nordisk noir har gjenoppstått på Island.

NORDISK NOIR: «The Valhalla Murders» er Netflix' første islandske serie, og følger jakten på en seriemorder. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TV: «The Valhalla Murders» er nok en serie fra den nordlige halvkule som spiller på norrøn mytologi. Forslitt taktikk, men denne er fra Edda-diktenes Island, så vi sier den er unnskyldt.

Dessuten er de norrøne elementene elegant nedtonet og ikke så rent lite effektuelle.

Bak tittelen gjemmer det seg nemlig en aldri så liten perle av et medrivende kriminalmysterium. Her får man akkurat like mye dyster tematikk som den visuelt iskalde stilen insinuerer.

Seriedrap

Plottet er velkjent klassisk – på godt og vondt: En rekke mord på eldre menn ryster innbyggerne i Reykjavik. Det slås storalarm når drapene kobles opp mot hverandre og alle tegn peker mot en seriemorder.

Den djerve kriminaletterforskeren Kata (Nina Dögg Filippusdóttir) er på sporet, og om litt får hun assistanse fra den skarpskodde Oslo-bosatte detektiven Arnar (Björn Thors).

Nye opplysninger leder dem inn på en mørklagt vei mot sannheten, som favner et sjelelig dypdykk inn i fortiden.

Trollbindende landskap

Du har sett det før, men dette mysteriet er utført med såpass raffinert håndverk at den utmerker seg i et bugnende seriemarked. «The Valhalla Murders» lever på alle måter opp til sjangerforventningene: Den er en klinisk kjølig og visuelt hyperrealistisk krimgåte som kunne ha utspilt seg hvor som helst, men som på storslått vis er lagt til islandsk lavland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer