Islandsk opptur

Islendingene er ikke bare blant verdens fremste kinogjengere og videoleiere, også teaterinteressen har eksplodert på sagaøya de siste fem åra. Teaterbesøket er nesten like stort som befolkningstallet, og Reykjavmks mest populære teaterforestilling denne sesongen befant seg bak en kjellerlem i et smug ved havnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Svikamylla» heter oppsetningen på islandsk. Populariteten skyldes nok også at dette er Reykjavmks første såkalte «dinner-theatre». Etter å ha klatret opp en trapp bak kjellerlemmen i Vesturgata, kommer man inn i et rustikt restaurantlokale, Hladvarpanum, hvor folk spiser middag og tar seg et glass vin mens de ser teater. «Sleuth» er stykkets engelske originaltittel. Det dreier seg om Anthony Shaffers gamle mysteriethriller med katt-og-mus-leken mellom krimforfatteren Andrew Wyke og hans unge kollega Milo Tindle.

- Godt over 200000 islendinger går i teater hvert år. Det er et bra tall i et land med bare 270000 innbyggere. Teaterlivet i Reykjavmk har blomstret opp. I tillegg til Nasjonalteatret og Byteatret i Reykjavmk har vi nå rundt 15 profesjonelle frigrupper og privatteatre i byen. Rekorden er 26 profesjonelle forestillinger på én weekend. I tillegg kommer teatret i Akureyri og i Hafnarfjordur. De holder også høyt nivå, forteller Sofia Birgisdottir.

Hun er teaterkritiker i avisa Morgunbladid. Hun forklarer oppblomstringen i teatermiljøet med at Island har utdannet flere skuespillere enn det er jobber til. Skuespillerne har derved måttet lage sine egne grupper for å få noe å gjøre. Foruten «Svikamylla» har også «Trainspotting» på Loft Kastalinn spilt for fulle hus i siste sesong. I det eneste landet i Europa uten tog har dette stykket gått rett hjem hos ungdommen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer