Islandske Jónsi har gitt ut Nordens beste album

Den nyetablerte nordiske musikkprisen gikk ikke til superstjernen Robyn, men til islendingen Jónsi.

OG VINNEREN ER: Den aller første Nordic Music Prize, som skal bli musikkens svar på Nordisk Råds litteraturpris, gikk til islandske Jónsi. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
OG VINNEREN ER: Den aller første Nordic Music Prize, som skal bli musikkens svar på Nordisk Råds litteraturpris, gikk til islandske Jónsi. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Fredag kveld ble prisen delt ut av kronprins Haakon. Det skjedde i musikalske rammer under en konsert i Kulturkirken Jakob. Prisen er på 20 000 euro.

I sin begrunnelse sier juryen blant annet:

«Musikken som vinneren står for kunne bare vært lagd her, langt mot nord. Det lyder og nesten lukter som Island. Det er modig og livsbejaende popmusikk som griper deg om hjerterota - fargerikt og flott.»

Denne fellesnordiske prisen er opprettet av Bylarm for å sette fokus på nordisk musikk, og for å bryte ned grensene mellom våre naboland.

Mange trodde at prisen skulle gå til den svenske superstjernen Robyn.

Hvert nordisk land hadde tre nominerte artister. Kvelertak, Susanne Sundfør og Serena Maneesh var de norske kandidatene.

I tillegg var Dungen, Paleface Helsinki, Frisk Frugt, Efterklang, The Radio Dept. Ólöf Arnalds og First Aid Kit nominert

Erlend Hjelvik, vokalist i Kvelertak, trodde i forkant at ingen kunne snyte Robyn for prisen.

- Jeg tror nok ikke vi kommer til å vinne, selv om de selvfølgelig er kjekt å bli nominert. Jeg tipper at Robyn vinner, men håper på Serena-Maneesh, uttalte han til Dagbladet tidligere i vinter.