Islandske sjarmtroll

HAUGESUND (Dagbladet): Da Barnefilmfesten åpnet i Haugesund i går, var det med to islandske sjarmtroll i hovedrollene: Bergthora Aradsttir og Freydis Kristsffersdsttir fra «Sofies siste stikk».

«Sofies siste stikk» åpnet altså festen, som totalt viser 11 barnefilmer i løpet av uka. Bergthora og Freydis er i byen med Ari Kristinsson, regissør og dessuten pappa til Bergthora, og mens Aris familieforhold ser ut til å være i den skjønneste orden, har han laget en film om moderne bybarns turbulente nærmiljøer.

Noen har for eksempel fire fedre, andre har ingen. I «Sofies siste stikk» handler det om å oppspore en fraværende, uinteressert pappa.
- Jeg har sju søsken selv. Det er et årsverk å samle alle, sier Ari.

- Bakgrunnen for «Sofies siste stikk» er en historie jeg hørte om en kidnapping for å få en fars oppmerksomhet. Før var familien en grei sak, nå er den kompleks. Jeg ville lage en film om dette med både komikk og alvor. Sarkasmer er for øvrig en islandsk tradisjon. Jeg tror blandingen fungerer. Poenget er å underholde for å vekke interesse.

Aris egen datter er rene veteranen. Bergthora begynte å spille film i en alder av fire. Hun og Freydis skal være i Haugesund hele uka. Begge er skrekkelig sjenerte og vet ikke helt hva de helst har lyst til å gjøre.

Kanskje får de reist mye framover: Aris film er solgt til mange land og invitert til 30 festivaler. Norsk premiere er 11. september.

Islandske Ari Krisinsson har laget "Sofies siste stikk", med Bergthora Aradottir og Freydis Kristoffirsdottir i hovedrollene.