Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Islandske Sjón beveger med personlig historie

Om en homofil gutts liv på Island i 1918.

PÅ FESTIVAL: Den islandske forfatteren Sigurjón Birgir Sigurdsson, også kjent som Sjón, gjestet litteraturfestivalen på Lillehammer denne uka. Foto: Anita Arntzen
PÅ FESTIVAL: Den islandske forfatteren Sigurjón Birgir Sigurdsson, også kjent som Sjón, gjestet litteraturfestivalen på Lillehammer denne uka. Foto: Anita Arntzen Vis mer

Island høsten 1918: En unggutt står på kne foran en voksen mann. Gutten arbeider rutinert med kunden i munnen for å tjene noen slanter, men alle sanser er rettet utover. Han lytter etter motorsykkeldur i den svale kvelden, nærmere bestemt etter en «Indian» kjørt av en ung kvinne: «Hun dukker opp på kanten av knausen som en gudinne oppstått fra det dypeste hav, avtegner seg mot den flammende himmelen som er farget av vulkanutbruddet fra Katla, en pike som ikke likner noen annen».

Fjetrer med kontraster

Islandske Sjón debuterte med dikt som femtenåring og har skrevet i mange sjangre. Samarbeidet med Bjørk resulterte i en Oscar-nominasjon for sangtekstene til Lars von Triers film «Danser in the Dark», mens det litterære gjennombruddet kom med «Skugga Baldur». Boka fikk Nordisk råds litteraturpris i 2005. At Sjón er en kontrastenes forteller som trives med å bryte sjangergrenser blir umiddelbart klart i «Månestein», som nå kommer på norsk.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?