Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Islending kapret Nordisk råds filmpris

- Jeg skylder mye skattepenger, så dette er en stor lettelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske Ole Giævers film «Mot naturen» måtte gi tapt for islandske Dagur Kári og hans «Fúsi» da Nordisk råds filmpris ble delt ut i Reykjavík tirsdag kveld.

Kári la ikke skjul på at han var veldig overrasket da han entret scenen i kulturhuset Harpa for å motta prisen.

- Jeg har ikke forberedt en tale. Det er så trist med takketaler som aldri blir framført, sa filmskaperen til stor latter fra salen.

Kári fortsatte i en spøkefull tone da han uttalte at han var virkelig glad for prissummen på 350 000 danske kroner.

- Jeg skylder mye skattepenger, så dette er en stor lettelse.

Regissøren var også full av lovord om hovedrolleinnehaver Gunnar Jónsson.

- Uten ham hadde jeg ikke laget filmen, sa Kári.

Tidligere prisvinner I juryens begrunnelse heter det at «Fúsi» er «en raffinert enkel og visuelt oppfinnsom fortelling om å bevare sin godhet og uskyld i en verden som virker uinntakelig.

Dagur Káris kunstneriske bestigning av et mandig ?Virgin Mountain? er en dypt gripende og fengslende film som tegner et verdig portrett av en godlynt kjempe og leverer treffsikre skildringer av kvinnene rundt ham.»

FILMVINNER: Fra en scene i Dagur Káris film «Fúsi», som tirsdag kveld vant Nordisk råds filmpris. Foto: Rasmus Videbæk
FILMVINNER: Fra en scene i Dagur Káris film «Fúsi», som tirsdag kveld vant Nordisk råds filmpris. Foto: Rasmus Videbæk Vis mer

Fúsi er filmens 43 år gamle hovedperson, som til tross for sin alder ikke har mot til å tre inn i de voksnes verden. Han blir tvunget til å ta spranget ut i det ukjente da en livsglad kvinne og ei åtte år gammel jente uventet kommer inn i livet hans.

Nordisk råd er ikke de første til å hylle «Fúsi». På Tribeca filmfestival i vår kapret Kári tre priser for henholdsvis beste spillefilm, beste manus og beste mannlige skuespiller i World-konkurransen.

Nordisk «samarbeid» Den svenske forfatteren Jakob Wegelius fikk Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for sin bok «Morderens ape».

Også Wegelius var i det spøkefulle hjørnet da han fikk prisen overrakt fra fjorårets vinnere, norske Øyvind Torseter og Håkon Øvreås.

- Jeg vil gjerne framheve hvor viktig det nære nordiske samarbeidet er, sa svensken fra scenen.

- Jeg har en mor fra Sverige og en far fra Finland. Hvis det ikke hadde vært for et nært nordisk samarbeid hadde ingen av bøkene mine vært skrevet, sa han til latter og applaus fra salen.

I barne- og ungdomslitteraturprisen var norske Geir Gulliksen, Anna Fiske og Simon Stranger nominert for henholdsvis «Joel og Io. En kjærlighetshistorie» (Gulliksen og Fiske) og «De som ikke finnes» (Stranger).

Miljøpris til Færøyene Norgesgruppen A/S var nominert til Nordisk råds natur- og miljøpris, men det var det færøyske kraftselskapet SEV som stakk av med seieren i den grønne kategorien.

Ved å kombinere vind- og vannkraft sørger SEV for at 51 prosent av den færøyske energien er bærekraftig, står det om selskapet på Nordisk råds hjemmesider (ekstern lenke).

Barn versus karriere Den svenske cellisten, komponisten og bassisten Svante Henryson kapret Nordisk råds musikkpris for 2015.

Henryson brukte takketalen til å sette søkelyset på musikere som tar pause fra karrieren for å ta seg av barna sine, noe han selv har gjort.

- Det er en tøff livsavgjørelse, og for artister er det kanskje spesielt tøft, på grunn av den ustabile økonomiske situasjonen og den tøffe konkurransen, sa cellisten fra scenen.

Han hadde følgende oppfordring til musikere som i en periode velger å prioritere barn foran karriere:

- Hold ut! Det at jeg står her er levende bevis på at du kan komme tilbake til karrieren når barna er vokst opp. Å ta vare på barna dine vil ikke gi deg anerkjennelsen vi menn er vant til historisk sett, men det vil gi deg en belønning som varer livet ut, lød talen fra Henryson.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!