Ismannen

Elegante overganger, men i fragmentert og komplisert form, finner du i svenske Ole Hesslers «Minner om en engel i sovepose».

Engelen skal være den såkalte Ismannen, som ble funnet for noen år siden i fjellene i Sveits, og som man antar er over fem tusen år gammel. Boka handler om jakten på Ismannens skjebne og liv, ved hjelp av spredte spor - som neveren han hadde med seg, sår på kroppen hans og gjenoppbygging av kraniet.

Parallelt leter jeg-personen etter sin avdøde fars liv og skjebne, og her har han også bare spredte spor: egne barndomsminner, en bussbillett i en jakkelomme, farens utsagn. Kanskje blir det litt mye gjetting for leserne her - med de mange fragmentene, sprang i tid og ikke minst kryptiske tekstutdrag bl.a. fra noen Dødehavsruller faren forsøkte å fortolke. Men det kryptiske her er samtidig bokas styrke, ikke minst fordi de mange tekstutdragene og fragmentene bæres av svært gode og eksklusive bilder. Og viktigst - «Minner om en engel i sovepose» er først og fremst en helt nydelig kjærlighetsfortelling om en sønn og en far.