Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

Isolasjon redder ikke kommunene

Virussykdommer kan aldri kontrolleres lokalt, og i en krise av dette omfanget har nasjonale myndigheter det overordnede ansvaret.

KAN BESTEMME: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) vil helst finne løsninger sammen med kommunene.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KAN BESTEMME: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) vil helst finne løsninger sammen med kommunene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Flere kommuner og regioner har innført lokale karanteneregler som bl.a. regulerer hvem som kan reise inn og ut av området. Regjeringen og Folkehelseinstituttet advarer mot å innføre slike tiltak, men mange nekter å etterkomme anmodningen. I Nord-Norge har flere kommuner innført egne regler for alle som har reist sør for Dovre, og på Helgeland har kommunelegene varslet at de vil ilegge karantene for alle som kommer utenfra til en av de atten kommunene i regionen. Enkelte kommuner har allerede hatt stengte grenser en tid, og hevder det gir gode resultater.

Coronaviruset herjer verden over. Det er det ikke alle som tar hensyn til. Reporter: Emilie Rydning. Video: KameraOne Vis mer

Det er ikke tilfeldig at regjeringen anmoder kommunene å la være og at Folkehelseinstituttet (FHI) «anbefaler ikke å iverksette tiltak som innreiseregler og karantene mellom kommuner og landsdeler». Denne forsiktige språkbruken skyldes at kommunene er bærebjelken i helseberedskapen og derfor har store oppgaver og vide fullmakter. Som det heter i Nasjonal beredskapsplan: «Kommunene har et helhetlig ansvar for samfunnssikkerhet og beredskap, og har en sentral rolle i forebygging, beredskapsplanlegging og krisehåndtering».

Beredskapen bygger på det såkalte ansvarsprinsippet der det heter at «kriser skal organisatorisk håndteres på lavest mulig nivå». Det er grunnen til kommunene, etter smittevernloven, har ansvaret for å vurdere situasjonen og iverksette tiltak for å begrense utbredelsen av et utbrudd og behandle syke. Når enkelte kommuner og regioner innfører egne smitteverntiltak, står disse beslutningene sterkt i forhold til regelverket.

Det er også grunnen til at sentrale myndigheter kvier seg for å gripe inn. Lars Jakob Hiim, statssekretær i Justisdepartementet, avviser ikke at regjeringen kan stramme inn på regelverket, men vil helst finne løsninger i samarbeid med kommunene (NRK). Det krever ikke stor fantasi for å se at tvang fra myndighetene i Oslo kan få protestene til å flamme opp.

Dette er likevel ingen tid for lokale markeringer. Det finnes ingen sikre holdepunkter for at lokal isolasjon vil bremse smitte eller sykdom. FHI advarer tvert i mot at det kan medføre at svært mange blir syke samtidig når grensene åpnes. Stengte grenser kan ifølge FHI også ha skadevirkninger når det det gjelder frykt og frihet for den enkelte. Disse rådene bør kommunene lytte til. Virussykdommer kan aldri kontrolleres lokalt, og i en krise av dette omfanget har nasjonale myndigheter det overordnede ansvaret.

Hele Norges coronakart