Isolert i Beirut

Hoda Barakat skriver dessverre konstruert og identitetsløst. Og språkvask etterlyses.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

gBOK: I høst kommer det oversettelser av to libanesiske romaner på norsk, begge med handlingen lagt til Beirut under borgerkrigen fra midten av 1970-tallet hvor muslimer sto mot kristne i en delt by.

«Vannpløyeren» er den ene, den andre, «DeNiros spill» er av Rawi Hage.

Disse to romanene med samme konkrete utgangspunkt, viser hvor mye språktone, skrivemåte og subtilitet betyr for resultatet. Sammenliknet med Hages roman blir Barakats roman konstruert og identitetsløs. Noe av grunnen kan være Anne Aabakkens til tider haltende og upresise norsk i oversettelsen, men at det er en hovedgrunn, tviler jeg på.

Eventyr

At Barakats krigstilnærming er av den eventyrlige sorten, historisk og estetisk, spiller liten rolle. Dette er ikke Beirut, men litteratur.

I den følger vi stoffhandleren Nikolas’ stadig mer forvirrede og ensomme liv, og hans minner. Fortellingen har en retrospektiv del, hvor minnene hans om foreldrene og elskerinnen Shamsa brukes som generatorer for Beiruts historie, og, ikke minst, visse stoffers historie, med silken som eneveldig hersker. På handlingsplanet følger vi Nikolas’ tilbaketrekning, fysisk som mentalt, fra en virkelighet han forvandler og forvandles av. Det går til hundene, for å si det bokstavelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer