«Norges tøffeste»-Isak:

Isolerte seg i to år

Gjennom to vintre bodde Isak Dreyer (26) nærmest isolert på ei hytte i Nordland. - Man må sjøl klare å bryte ut av dårlige mønster, sier han.

POPULÆR: Fanskaren til Isak Dreyer har vokst seg stor etter at han vant «Norges tøffeste». Nå utelukker ikke fiskeren at det blir mer TV. Video: Rød Løper / NRK TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kom neppe som noe sjokk på de fleste seere da Isak Dreyer ble kåret til vinneren av den tredje sesongen av «Norges tøffeste» på søndag.

TØFF TYPE: Isak Dreyer kom inn som utskuddet fra sidelinjen i «Norges tøffeste». Fiskeren fra Nord var overlegen i så og si alle øvelser. Han forteller om teknikkene han bruker for å mestre smerte og lidelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TØFF TYPE: Isak Dreyer kom inn som utskuddet fra sidelinjen i «Norges tøffeste». Fiskeren fra Nord var overlegen i så og si alle øvelser. Han forteller om teknikkene han bruker for å mestre smerte og lidelse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Etter seieren i programmet har tilbudene stått i kø for nordlendingen, som denne fredagen gjester «Lindmo» på NRK1.

- Det har kommet mye, og noe er booka, men mye har jeg også sagt nei til, eller ikke svart på. Det har vært mye mer enn hva er jeg er vant med, forteller Dreyer til Dagbladet.

Måtte krabbe 2,5 mil

De som har fulgt konkurransen på NRK har kanskje fått med seg at den unge fiskeren har slitt med smerter under føttene, uten at det klarte å sette en stopper for dominansen hans. Smertene ble påført kort tid før deltakelsen i programmet, og stammer fra en tur til Saltfjellet i fjor. Etter å ha stått i et iskaldt vann og fiska, fikk han så vondt i fotsålene at han ikke klarte å stå oppreist. Han befant seg da to og en halv mil fra både bil og mobildekning. Han hadde to valg, påkalle hjelp, eller komme seg derfra for egen maskin.

- Det var jo ingen som visste at jeg var der. Jeg hadde så vondt under føttene at jeg ikke klarte å gå rett og slett. Det var heller ingen dekning der, så jeg hadde ikke så mye annet valg enn å krype på knærne ned til bilen, sier han, og legger til:

- Eller, jeg så at det var et telt på andre sida av vannet, og jeg kunne nok ha krabba bort dit, men det hadde jeg ikke noe særlig lyst til.

- Hvorfor ikke?

- Det er vel kanskje stoltheten det går på. Du må stille opp og bevise hvem du er iblant.

I SITT RETTE ELEMENT: Isak er fisker og tømrer. - Jeg søker alltid spenning, og vil helst ut av komfortsonen, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I SITT RETTE ELEMENT: Isak er fisker og tømrer. - Jeg søker alltid spenning, og vil helst ut av komfortsonen, sier han. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Så da krabbet han like godt på alle fire tilbake til bilen. For å komme seg gjennom det tok han det en stein av gangen. Det tok 18 timer.

- Jeg hadde jo aldri orka det hvis jeg hadde tenkt at nå skal jeg krabbe i et døgn. Så jeg tok det en stein av gangen. Man klarer alltid å komme seg til den neste steinen, og så den neste etter det.

Senere fikk han påvist betennelsen plantar fascitt, som gir smerter i senene under foten i det hælen møter bakken. Hvor det hele fant sted vil han ikke si, da det er et slags stamsted for Bodøværingen.

- Jeg vil ikke si nøyaktig hvor det er, fordi det er et sted hvor jeg drar opp mye fisk. Det er et godt bevart hemmelig fiskevann. Men du kan skrive at det er to og ei halv mil fra E6 et sted i Nord-Norge, sier han lurt.

- Var ikke meg selv

Folk er vant til at han er utilgjengelig i perioder. Etter et samlivsbrudd for noen år sida flytta han inn i familiens hytte utenfor Bodø, etter å ha forlatt den tidligere samboeren i Bergen. De to bodde først sammen i Bodø, før de flytta sammen til byen mellom de syv fjell.

- Jeg bodde der i fem-seks måneder, og det var nok en grunn til at det ikke ble noe mer enn det. Det var en sammenfatning av alt. Jeg klarte ikke å være meg selv, og ble ikke noen bra versjon av meg selv der nede. Det funka ikke.

GODT ØYE: En av de resterende deltakerne i «Norges tøffeste» er Seher Kaya. Hun er knallhard, bortsett fra når hun er rundt en av de andre deltakerne. Video: NRK / Rød Løper Vis mer

- Det blir litt som når du setter en sau inn i en ulveflokk, sier han, og tenker seg litt om før han justerer:

- Eller kanskje som en ulv i en saueflokk.

På hytta ble han boende over to vintre, i en slags einstøing-tilværelse. Der fikk han prosessert bruddet med ekskjæresten, og det ble mye tid alene. Kanskje litt for mye.

BESTEVENN: Når han er på havet i uker eller måneder savner Isak hunden sin Buster (4). Foto: Privat
BESTEVENN: Når han er på havet i uker eller måneder savner Isak hunden sin Buster (4). Foto: Privat Vis mer

- Hadde det ikke vært for hunden min Buster så hadde det vært et sorgens kapittel. Det var ikke den beste tida i livet, og jeg kom inn i et ganske dårlig mønster. Jeg fortsatte bare å jobbe og styre med mitt. Man må jo prøve å komme seg videre, sier han.

Selv om det var en tung periode, var det en tid han tok mye lærdom fra. Også i denne situasjonen tok han det et lite steg av gangen, akkurat som når han krabba ned fra Saltfjellet. En overlevelsesteknikk han også tok i bruk for å mestre utfordringene i «Norges tøffeste».

- Jeg lærte at det skjer ingenting om du ikke sørger for det selv. Man er sin egen lykkes smed. Jeg klarte å være der ute i ett døgn, og så ett døgn til, og så ett til. Og sånn fortsatte det.

Dreyer er ikke noen fan av slike mønstre. Hvis du ikke er fornøyd med det mønsteret man har, så må du sjøl endre det mønsteret, mener han.

Åpen for ny romanse

Han har ikke noe absolutt behov for å bo i hjembyen Bodø, og har tidligere bodd i Tromsø, og synes også Trondheim er fint. Men det er heller ikke noe umiddelbart mål for ham å flytte. Øverst på agendaen nå står det å bli ferdig med oppussinga av huset han har kjøpt på Tverlandet utenfor Bodø.

HARDT ARBEID: På havet er det tidvis ekstreme arbeidsforhold, og Dreyer forteller at han noen ganger jobber opptil flere døgn i strekk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HARDT ARBEID: På havet er det tidvis ekstreme arbeidsforhold, og Dreyer forteller at han noen ganger jobber opptil flere døgn i strekk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har mange mål, både langsiktige og kortsiktige. I dag er det å bli ferdig med taket i sokkelleiligheten, og bli ferdig med hele greia i løpet av sommeren. Også er jeg jo alltids interessert i å bli kjent med noen damer. Det er både et dagsmål og et årsmål, sier han og smiler.

Helst vil han gjerne treffe noen på «gamlemåten», men har heller ikke noe imot moderne møteplasser som Tinder og andre dating-apper.

Vil ri gjennom Mongolia

Dreyer er en rastløs type som stadig er på utkikk etter en ny utfordring. Hans røper at hans neste drøm er å delta i «The Mongol Derby» - et tusen kilometer langt hesteløp gjennom de mongolske steppene hvor deltakerne må bytte hest for hver førtiende kilometer.

- Kan du ri, da?

- Nei, jeg kan jo ikke det, flirer han.

- Det er vel deres svar på Finnmarksløpet. Det er på «bucket lista» mi. Jeg søker alltid spenning, og vil helst ut av komfortsonen. Hvis man bare jobber fra åtte til fire i den samme jobben der du kan alt, og ikke trenger å bruke hodet ditt til å utfordre deg selv, så blir det veldig kjedelig, sier han og fortsetter:

- Det er jo litt av grunnen til at jeg begynte som fisker og snekker. Sånn er det med hobbyer også, jeg gjør det ei stund og så flater læringskurven litt ut, og jeg vil gjøre noe annet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer