Eurovision 2019

Israel advarer Eurovision-aktivister

- Kommer til å være ekstremt oppmerksomme for å sikre at ingen reiser hit for å forstyrre og ødelegge, sier talsperson.

SIKKER PÅ SEIER: Familien til MGP-vinner Fred Buljo, var så sikker på seier, at de bestilte hotell i Tel Aviv, hvor Eurovision finalen holdes, lenge før MGP-konkurransen. Video: Marie Røssland. Reporter: Henriette Eilertsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Neste helg arrangeres Eurovision i Tel Aviv, hvor Norge deltar med MGP-vinner KEiiNOs «Spirit in the sky». Israelske myndighetene frykter nå demonstrasjoner knyttet til pro Palestina-aktivister, og har gått ut med en advarsel til dem som drar til Israel for «å lage trøbbel». De kan bli nektet innreise.

- Dette blir en stor fest hvor tusener av mennesker deltar, men vi kommer til å være ekstremt oppmerksomme for å sikre at ingen reiser hit for å forstyrre og ødelegge, sier talsperson i Israels utenriksdepartement, Emmanuel Nahshon, til The Guardian.

VAKTHOLD: En sikkerhetsvakt ved Ben Gurion ved Tel Aviv. Israel vil gå langt for å stanse aktivister i entre landet i forbindelse med Eurovision-finalen. Foto: NTB Scanpix
VAKTHOLD: En sikkerhetsvakt ved Ben Gurion ved Tel Aviv. Israel vil gå langt for å stanse aktivister i entre landet i forbindelse med Eurovision-finalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi ønsker ikke å hindre innreise i Israel, men på den andre siden, dersom vi vet med sikkerhet at disse er anti Israel-aktivister som kun er her for å forstyrre Eurovision, bruker vi de juridiske hjelpemidlene vi har knyttet til innreise, fortsatte han, og la til det kun er dem som planlegger å bryte israelsk lov som ikke vil slippe inn i landet.

Den norske delegasjonen med artistene i KEiiNO i spissen er allerede på plass i Tel Aviv. De hadde sin første sceneprøve i går.

Vil ha boikott

Den norske Palestinakomiteen oppfordrer som kjent NRK og artister til boikott av arrangementet.

«Konkurransen skal vise «Israels vakre ansikt» for å hvitvaske og ta oppmerksomheten bort fra landets krigsforbrytelser og statsterrorisme mot palestinerne.», hevder de på sine hjemmesider.

- Eurovision brukes til å kaste glitter på okkupasjon og et apartheidsystem som ekskluderer palestinere, sier leder Kathrine Jensen til Dagbladet.

Israels ambassade i Norge har sagt følgende til at landet bryter menneskerettighetene:

- Israel er et demokrati som prøver å beskytte sin befolkning, men står overfor mange sikkerhetsutfordringer, ulikt de utfordringene mange andre land står overfor, har ambassaderåd Dan Poraz uttalt til NRK.

Flere dødsfall

Det har vært angrep mellom Israel og palestinske Hamas i tida før konkurransen, med dødsfall på begge sider av Gaza-grensen. De siste dagene er flere hundre raketter skutt fra Gaza mot mål i Israel, som har svart med 350 bomber rettet mot Hamas-mål.

Anti Israel-aktivister arrangerer i år en alternativ skyggekonkurranse, kalt Globalvision, som skal kunne strømmes online samtidig som finalen. Det blir sendt musikalske liveinnslag og kringkastet paroler fra byene Dublin, Haifa, London og Bethlehem, melder The Guardian.

Eurovision holdes samme uke som palestinere markerer al-Nakba, oversatt til «katastrofen», da over 700 000 flyktet eller ble bortvist fra hjemmene sine i forbindelse med etableringen av Israel for 71 år siden.

Eurovision 2019:

  • Arrangeres for 64. gang, og finner sted i Tel Aviv, Israel. 41 land deltar.
  • Norge representeres av KEiiNO med «Spirit in the sky».
  • Semifinale 1 holdes 14. mai. Semifinale 2 er 16. mai og finalen går av stabelen lørdag 18. mai.

Dyre billetter

Avisa Haaretz skriver at den store turiststrømmen knyttet til konkurransen neste uke uteblir. Ifølge produsentene avisa har snakket med ventes det bare 5000 Eurovision-turister til Tel Aviv.

Kan, som er arrangør for musikkonkurransen i Tel Aviv, sa i mars at de mistenkte at hundrevis av de beste billettene er solgt til toppledere innen idrett og mediene framfor publikum generelt.

Det dreide seg om billetter til hundretusener av shekel, ifølge Kan, som ga beskjed til konkurransens offisielle billettsalgselskap om å stanse salget.

Sikkerhetsminister Gilad Erdan ba politiet om å gå inn i saken etter at det ble meldt om folk som selger billetter til to og en halv ganger pålydende pris på svartebørsen.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer