LIDELSE FOR SIVILBEFOLKNINGEN: Det er hevet over enhver tvil at de aller fleste ofre i Gaza er sivile, skriver artikkelforfatteren. Foto: ASHRAF AMRA/AP/SCANPIX
LIDELSE FOR SIVILBEFOLKNINGEN: Det er hevet over enhver tvil at de aller fleste ofre i Gaza er sivile, skriver artikkelforfatteren. Foto: ASHRAF AMRA/AP/SCANPIXVis mer

Israel er en profesjonell terrorstat

At Hamas har en militær fløy, gjør ikke alle medlemmene til «soldater», skriver Basim Ghozlan.

Blodbadet som begås av Israel i Gaza disse dagene, med velsignelse fra USA, opprører oss enormt. De konstante og barbariske luftangrepene massakrerer sivilbefolkningen, gjør livet til 1,6 millioner overlevende til et mareritt, og traumatiserer barn for livet. Utrolig nok er dette ikke det verste i denne forferdelige situasjonen. Verre er den legitimeringen av terrorisme i statlig regi som bedrives av Israel, og villig støttes av landets allierte. Alvoret i dette ligger i at tusenvis av framtidige «terrorister» vil kunne komme til å anvende samme retorikk som de israelske myndigheter og støttespillerne deres nå bruker for å legitimere angrep på sivile og uskyldige.

Det israelske omkvedet er enkelt: «Vi har ikke noe imot Gazas befolkning, vi bare kriger mot Hamas.» Med dette sier de implisitt at så lenge man har en fiende og et politisk mål, kan man terrorisere en sivil befolkning. Hvordan skiller dette seg fra argumentasjonen til al-Qaida og deres like?

Enhver som tilhører Hamas eller sympatiserer med Hamas, er ifølge Israel et legitimt mål. De nøyer seg ikke med ord, men følger opp med handling. Allerede den første angrepsdagen, lørdag 27.12.08, bombet israelske F16-jagerfly mange politistasjoner. Målet var unge menn hvis jobb i Gaza er å bekjempe kriminalitet i samfunnet og opprettholde ro og orden. Fordi de er Hamas-medlemmer eller Hamas-sympatisører, ble de brutalt myrdet med metoder som ikke evner å skille mellom skyldig og uskyldig.

Hvis dette er den nye logikken som skal styre regionen, hva skal vi si til nye ekstremister som vil bruke samme retorikk for å legitimere angrep på sivile israelske og amerikanske mål? Hva skal vi argumentere med overfor dem som ønsker å definere hvem som har rett til å leve?

Det er hevet over enhver tvil at de aller fleste ofre i Gaza er sivile, uansett om de måtte være medlemmer av Hamas eller ikke. Hamas er en lovlig politisk og religiøs gruppering med en utstrakt aktivitet utover den væpnede motstanden overfor en okkupasjonsmakt. At Hamas har en militær fløy, gjør ikke alle Hamas-medlemmer til «soldater». Det er greit nok å ta dem som skyter raketter mot Israel, eller dem som deltar i denne skytingen, men å utvide dette til å gjelde alle som sympatiserer med dem, eller å gå til kollektiv avstraffelse av hele befolkningen, er en alvorlig utvikling. Når Israel avgir dødsdom over alle som tilhører Hamas, og USA kaller det «selvforsvar», klinger dette mistenkelig hyklersk i våre ører. Det er tydelig at det gjelder én moralsk standard for Israel og storebror USA, og en annen for alle andre.

Israels støttespillere velger å skylde på Hamas for den manglende fornyelse av en svak «våpenhvile». Dette skulle tydeligvis legitimere Israels terrorhandlinger og massakrer. Det de ikke evner å ta med i betraktningen, er at Gaza er under effektiv okkupasjon. Israels påståtte tilbaketrekning fra Gaza er en myte, så lenge staten opprettholder et kvelertak på området ved full kontroll over luften, grensene og sjøen. Gaza er et eneste stort fengsel, hvor befolkningen er utsatt for umenneskelige forhold. Under slike forhold gir Israels venner okkupanten rett til å «forsvare seg», men innrømmer ikke den okkuperte noen rett til å bekjempe okkupasjonen. Er dette rettferdighet?

Når palestinske grupperinger skyter hjemmelagde raketter mot en lite befolket del av Israel, kalles det terrorisme. Begrunnelsen er at rakettene kan ramme sivile. Israel besvarer disse angrepene med avanserte og langt mer fryktinngytende våpen, med en ødeleggelseskraft mange ganger større enn det motstanderen besitter. Disse angrepene rettes mot et av verdens mest tettbefolkede områder. Hva annet er dette enn terrorisme? Hva er det som gjør at Israels angrep mot moskeer, universiteter, private hjem, sykehus og medisinlagre ikke anses som forbrytelser mot menneskeheten? Hvor lenge skal Israel ha immunitet fra de internasjonale konvensjonene?

De lidelser som Gazas befolkning i disse dager må tåle fra en profesjonell terrorstat, kan ikke unngå å produsere hat, ekstremisme og hevnlyst hos befolkningen. Hvor lenge skal verdenssamfunnet stilltiende akseptere denne onde sirkelen?