KOMMENTARER

Israel og Facebook skal samarbeide

En avtale er inngått for å forhindre at palestinere skal poste innlegg som «oppforder til vold».

VESTBREDDEN: Israelske myndigheter mener at Facebook og YouTube bidrar til spredning av palestinsk vold på Vestbredden. Foto: NTB Scanpix
VESTBREDDEN: Israelske myndigheter mener at Facebook og YouTube bidrar til spredning av palestinsk vold på Vestbredden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

TO AV FACEBOOKS TOPPLEDERE, Joel Kaplan og Monika Bickert, møtte nylig den israelske sikkerhetsministeren Gilad Erdan og landets justisminister Ayelet Shaked i Tel Aviv. Bakgrunnen var Israels stadige klager om at det oppfordres til hat og vold mot Israel og israelere på Facebooks nettsider. Møtet kom i stand fordi de to statsrådene har foreslått en lov som vil tillate Israel å gå til søksmål mot sosiale medier som publiserer materiale som oppfordrer til det landets myndigheter definerer som terror.

Facebook ble tydeligvis skremt, for møtet endte med at de to partene nå skal jobbe sammen for å finne ut hvordan de skal løse dette «problemet». Det skal opprettes felles grupper som skal finne ut hvordan man skal overvåke og fjerne innhold Israel mener er oppildning til vold.

FRA FØR AV har israelske myndigheter til stadighet klaget både til Facebook og YouTube for å få fjernet innhold de mener oppfordrer til terror mot Israel og israelere. 158 klager til Facebook de fire siste månedene har ført til at 95 prosent av innleggene er blitt slettet. Men dette har altså ikke vært nok for israelerne.

Den israelske regjeringen mener at Facebook-innlegg er mye av årsaken til at palestinere angriper israelere på Vestbredden og i Jerusalem. Innleggene hisser opp folk til terror, ifølge landets myndigheter. Både palestinere, menneskerettighetsorganisasjoner og politikere og Midtøsten-eksperter i andre land er klare på at snart 50 års okkupasjon av Vestbredden og Øst-Jerusalem er hovedårsaken til de palestinske angrepene.

AYELET SHAKED som tilhører det ytterliggående nasjonalistpartiet partiet Jødisk hjem, la ut en artikkel på sin facebookside 30. juni 2014, skrevet av den da nylig avdøde bosetterlederen Uri Elitztur. Dette var en snau uke før Israel startet sitt storangrep mot den Hamas-styrte Gazastripen.

-Bak hver terrorist står dusinvis av menn og kvinner. Disse inkluderer mødrene til martyrer som sender sine barn til helvete med blomster og kyss. Mødrene bør følge sine sønner, ingenting vil være mer rettferdig. De må forsvinne på samme måte som deres fysiske hjem, der de oppfostret sine slanger. Hvis ikke vil flere slanger vokse opp der, sto det på facebooksida.

Innlegget, som ble tolket som en direkte oppfordring til drap på palestinske kvinner, er ikke det eneste Shaked-utspillet som har sjokkert mange israelere. Hun blir i mange kretser stemplet som rasist.

YTTERLIGGÅENDE jødiske bosettere og andre israelske ultranasjonalister poster stadig innlegg på Facebook med oppfordring til etnisk rensing og drap på palestinere, ikke minst hevndrap. Disse kan trolig fortsette å spre sitt budskap, uten at Facebook intervenerer.

-Sensurforsøkene fra Facebook og Israel vil bli rettet mot arabere, muslimer og palestinere som motsetter seg den israelske okkupasjonen, skriver redaktør Glenn Greenwald i den amerikanske nettpublikasjonen The Intercept. Så får vi se hva som skjer videre.

.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer