- Israel stjeler organer fra drepte palestinere

Svenske Aftonbladet utløste diplomatisk krise.

BLIR UFRIVILLIGE ORGANDONORER: En artikkel i svenske Aftonbladet hevder at flere palestinere som blir drept i kamphandlinger med israelske soldater har fått fjernet de indre organene før likene blir levert tilbake til familien. Foto: Hazem Bader/AFP
BLIR UFRIVILLIGE ORGANDONORER: En artikkel i svenske Aftonbladet hevder at flere palestinere som blir drept i kamphandlinger med israelske soldater har fått fjernet de indre organene før likene blir levert tilbake til familien. Foto: Hazem Bader/AFPVis mer

(Dagbladet.no): - Vi krever og forventer en formell fordømmelse fra den svenske regjeringen, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en tale under en regjeringssamling i går, ifølge Aftonbladet.

Kravet om fordømmelse kommer etter at en artikkel som sto på trykk i den svenske tabloiden Aftonbladet mandag i forrige uke har utløst en diplomatisk krise av dimensjoner mellom de to landene.

Ingen snarlig fordømmelse
I artikkelen med tittelen «Våre sønner plyndres for sine organer» hevdes det at israelske soldater ved flere anledninger de siste årene har fjernet indre organer fra palestinere som blir drept i kamp. Organene skal ha blitt tatt ut for å bøte på Israels enorme kø av folk som venter på å få transplantert nye organer.

Den har imidlertid ikke falt i særlig god jord i israelsk presse og hos israelske myndigheter som nå går kraftig ut mot Aftonbladet og den svenske regjeringen.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sa tidligere i dag til Aftonbladet at Israel ikke kan vente seg noen fordømmelse av artikkelen fordi det ville være et brudd mot ytrings- og pressefriheten.

- Det er viktig for meg å si at man ikke kan henvende seg til den svenske regjeringen og be den bryte med den svenske grunnloven, sier han.

- Ingen pressefrihet i Sverige
Også Israels tidligere ambassadør i Sverige, Zvi Mazel, som i 2004 ble verdenskjent for å ha gått til angrep på et svensk kunstverk som han mente glorifiserte palestinske selvmordsbombere, går hardt ut mot Aftonbladet og resten av den svenske pressen.

- Det finnes ingen pressefrihet i Sverige. Det er en illusjon, siterer Aftonbladet ham på.

- 85 prosent av avisene som gis ut i Sverige, både de lokale og de riksdekkende, eies av partier på venstresiden. Spesielt Socialdemokraterna og fagforeningene. Og helt siden Olof Palmes tid på 60-tallet har de kommet med ustanselige angrep. De slenger skitt på Israel.

Dette er imidlertid ikke første gang han har gått til angrep på svensk presse. Noen dager etter at han gikk til angrep på det nevnte kunstverket sa han til Svenska Dagbladet at det daglig ble oppfordret til å drepe jøder i svenske medier.

Hans kone Michelle Mazel gikk i går dessuten ut i den israelske avisa Jerusalem Post med et innlegg hvor hun sier at Aftonbladet-artikkelen er et eksempel på misbruk av ytringsfriheten.

KREVER FORDØMMELSE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu krevde i går at den svenske regjeringen fordømmer Aftonbladet-artikkelen. Foto: Jim Hollander/EPA
KREVER FORDØMMELSE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu krevde i går at den svenske regjeringen fordømmer Aftonbladet-artikkelen. Foto: Jim Hollander/EPA Vis mer

- Utidig av Israel
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener at den svenske regjeringen har gjort rett i å ikke fordømme artikkelen.

- Jeg er glad for at den svenske regjeringen har opptrådt som den har gjort. En regjering i et fritt og demokratisk samfunn har ingenting med å fordømme sin egen eller andre frie land sin presse, sier han til Dagbladet.no.

Han sier at Aftonbladet med artikkelen, så fremt opplysningene som kommer frem i den er riktige, har ivaretatt pressens grunnprinsipper.

- En fri presse har tre oppgaver: Å formidle informasjon, å avdekke kritikkverdige forhold, som kanskje er det aller viktigste, og å ta standpunkt. Den svenske regjeringen har rett til å kreve at Aftonbladet har sjekket og dobbeltsjekket at opplysningene som kommer frem stemmer, men det er også det. Aftonbladet er selv ansvarlige for å beklage artikkelen dersom det viser seg at opplysningene ikke holder vann.

Kokkvold mener den israelske regjeringen ikke har noen rett til å kreve at Sveriges regjering fordømmer artikkelen.

- Dette er utidig og viser at den israelske regjering ikke har full oversikt over hva som er pressens oppgave og regjeringens oppgave i forhold til den. I et fritt samfunn har regjeringen som oppgave å forsvare den frie presse, sier han.

Han forstår imidlertid at artikkelen ikke blir godt mottatt i Israel.

- Det er høyst legitimt at den israelske regjeringen raser, men de kan likevel ikke kreve at den svenske regjeringen skal ta avstand fra artikkelen, sier han.

Statsbesøk i fare
Spørsmålet nå er hvor langt den opphetede krisen vil gå. Det får vi sannsynligvis snart greie på når den svenske utenriksministeren om to uker etter planen skal på statsbesøk til landet. I går antydet den israelske handelsminister ifølge Aftonbladet at besøket kunne bli innstilt som følge av krisen. Det vil i så fall mest sannsynlig forverre krisen ytterligere.

- Den som er uvillig til å fordømme slike historier kan betraktes som uønsket i Israel, skal Yuval Steinitz ha sagt.

AVVISER NETANYAHU: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sier at han ikke vil fordømme artikkelen. Foto: Bertil Ericson/AFP
AVVISER NETANYAHU: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sier at han ikke vil fordømme artikkelen. Foto: Bertil Ericson/AFP Vis mer