Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Israel - Palestina

Israel strammer til mot bistandsarbeidere, og Norge er en villig medhjelper

Palestinakomiteen i Norge er svartelistet.

STENGER GRENSENE FOR KRITIKERE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: NTB Scanpix
STENGER GRENSENE FOR KRITIKERE: Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist lørdag ble Liv Snesrud fra Kirkens Nødhjelp (KN) nektet innreise til Israel. Snesrud, som er koordinator for KNs ledsagerprogram i Øst-Jerusalem og på Vestbredden, ble internert i flere timer før hun ble satt på et fly tilbake til Norge. Ledsagerprogrammet som ble startet av Kirkenes verdensråd i 2002, er med på å hjelpe palestinere og israelere som med fredelige midler arbeider mot den israelske okkupasjonen. Israelske myndigheter hevder at Snesrud har lagt til rette for ulovlig innvandring til Israel, en påstand KN på det sterkeste avviser.

Episoden føyer seg inn i en lang rekke tilfeller, der folk av forskjellige grunner ikke har sluppet inn i Israel. I mars i fjor bestemte Benjamin Netanyahus regjering seg for å nekte alle som støtter den internasjonale boikottaksjonen mot Israel, BDS, innreise, også hvis det bare dreier seg om boikott av varer produsert av jødiske nybyggere på Vestbredden. Da LO-kongressen her hjemme i mai vedtok å gå inn for boikott av israelske varer på grunn av den folkerettslig ulovlige okkupasjonen av palestinske områder, fikk ledelsen først beskjed om at medlemmene nå var persona non grata i Israel. Seinere ble det presisert at innreisenekt bare vil gjelde LO-folk som jobber for boikott. Flere amerikanske jøder, som har uttalt seg positivt om økonomiske sanksjoner mot Israel, er blant dem som ikke har sluppet inn i landet.

I helga ble det klart at Palestinakomiteen i Norge er en av tjue organisasjoner globalt som nå er svartelistet i Israel. Organisasjonen som driver bistandsarbeid blant palestinerne, går inn for en økonomisk, kulturell og akademisk boikott. Dagbladet kjenner til at norske studenter som skal gjøre feltarbeid på Vestbredden, ikke har kommet seg gjennom nåløyet på Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv. Da kan man nesten snakke om en akademisk boikott den andre veien, satt i gang av israelske myndigheter.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier hun er kritisk til utvisningen av Snesrud. Men det var hennes egen regjering som i 2016 stanset det årlige bidraget på tre millioner kroner til KNs ledsagerprogram. Den blåblå regjeringa har vært svært ivrig til å kutte bistand til israelske og palestinske organisasjoner som jobber for palestinere på okkupert område, noe israelske myndigheter sier seg svært fornøyd med.

Israels tidligere statsminister Ehud Barak sier at Netanyahu-regjeringas stadige innskrenkninger på demokratiets område setter hele staten i fare. Er dette en politikk norske myndigheter vil bifalle?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!