Israel-venner raser mot NRK og «Lindmo» etter intervju med Odd Karsten Tveit

- Mange hos oss har reagert på at Tveit mer enn antyder at Israel skyter på journalister, sier organisasjonen.

ISRAEL-VENNER REAGERER PÅ TVEIT: MIFF mener Tveit her antyder at Israel skyter på journalister. Foto/skjermdump: NRK
ISRAEL-VENNER REAGERER PÅ TVEIT: MIFF mener Tveit her antyder at Israel skyter på journalister. Foto/skjermdump: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Interesseorganisasjonen Med Israel For Fred (MIFF) reagerer kraftig på «Lindmo»-intervjuet med NRK-veteran Odd Karsten Tveit på lørdag. 

MIFF mener programleder Anne Lindmo lot Tveit, mangeårig Midtøsten-korrespondent for NRK, komme unna med grove karakteristikker av Israel, og mislikte spesielt at hun lot påstander om at Israel skyter mot journalister stå uimotsagt.

- Mange hos oss har reagert på at Tveit mer enn antyder at Israel skyter på journalister, og at han får komme med mange påstander om Israel som ikke bli imøtegått av Lindmo, sier MIFF-leder Conrad Myrland.

- Veldig urettferdig kritikk Flere minutter inn i intervjuet med Lindmo forteller Tveit at han ikke var redd for å bli beskutt av det israelske militæret under den første intifadaen (1987-1991), fordi «under den første intifadaen skjøt ikke israelerne på journalister», som han selv sier. 

Myrland mener det da blir underforstått at Israel seinere har beskutt journalister som rapporterer fra området, noe han mener er feil.

Reporters Without Borders er blant organisasjonene som hevder det motsatte av MIFF, og blant andre journalisten James Miller skal ha blitt drept av Israel under den andre intifiadaen i 2003. 

- Når vi vet hvor fritt journalister får operere i Israel, til forskjell fra de fleste andre landene i Midtøsten, så framstår dette som en veldig urettferdig kritikk fra Odd Karsten Tveit, hevder Myrland.

Lindmos innsats MIFF har lenge ment at NRK skal slutte å benytte Tveit som redaksjonell medarbeider. I 2014 sendte organisasjonen en lengre klage til NRK hvor de argumenterer for hvorfor Tveits dekning av konflikten mellom Israel og palestinerne ikke er sannferdig, etter deres syn. 

- Når Odd Karsten Tveit kommer med slike sterke påstander som at Israel skyter på journalister, er det en journalists oppgave å sørge for samtidig imøtegåelse eller påta seg oppgaven med å stille kritiske motspørsmål, sier Myrland.

- Anne Lindmo gjorde ikke det. Hun burde ha konfrontert Tveit med hvorfor han sa det han sa. 

NRK: - En subjektiv beskrivelse Myrland sier han forstår hvorfor Lindmo-redaksjonen har valgt å invitere Tveit til programmet, ettersom han er bokaktuell, men at programmet da bør bedrive kritisk journalistikk.

NRK avviser kritikken, og sier Tveit må få lov til å komme med enkelte personlige vurderinger uten at Anne Lindmo skal ettergå ham. 

- Tveit var invitert i forbindelse med at han har skrevet bok basert på sine mange års erfaring fra regionen. Intervjuet handlet om hvordan han har jobbet, og hvilke pinsipper han har lagt til grunn i arbeidet som korrespondent. Han nevnte blant annet at det er viktig for ham å rapportere med hodet, ikke med hjertet. I dette intervjuet var fokus på Tveits opplevelser og erfaringer som utenriksmedarbeider, sier Vivi Stenberg, prosjektleder for «Lindmo». 

- Jeg vurderte svaret hans som en subjektiv beskrivelse av scenen vi akkurat hadde vist, og så ikke grunn for å klippe det ut av sendingen, forklarer hun videre. 

Dagbladet har snakket med Odd Karsten Tveit i ettermiddag. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer