HIT, MEN IKKE LENGER:  Den korte animasjonsfilmen viser det store utendørsfengselet de 1,5 millioner palestinerne i Gaza befinner seg i. For en vanlig palestiner er det omtrent umulig å komme seg ut av Gaza. Er du først født i Gaza, blir du der. Foto: Ap/Scanpix
HIT, MEN IKKE LENGER: Den korte animasjonsfilmen viser det store utendørsfengselet de 1,5 millioner palestinerne i Gaza befinner seg i. For en vanlig palestiner er det omtrent umulig å komme seg ut av Gaza. Er du først født i Gaza, blir du der. Foto: Ap/ScanpixVis mer

Israeler med film om Gaza-krigen

Knallhard kritikk av blokaden av Gaza.

(Dagbladet.no): Mens det internasjonale samfunnet diskuterer hvordan de skal hjelpe den krigsherjede befolkningen i Gaza, kommer en prisbelønt israelsk animatør, Yoni Goodman, med knallhard kritikk mot hans regjerings langvarige blokade av den så godt som hermetisk lukkede Gazastripen.

Den Oscar-nominerte animatøren Goodman begynte å lage filmen allerede før Israel iverksatte Gaza-krigen i desember i fjor. Like før krigen ble Goodman kontaktet av Gisha Legal Center for Freedom of Movement, for å sette søkelys på den massive israelske blokaden på Gaza, skriver israelske Ynet.

• Her kan du se filmen 'Closed Zone'.

- Uakseptabelt fenomen
Goodman, som sjøl har vært soldat i en krigssone, takket ja til å lage en kortfilmen om den langvarige blokaden av Gaza.

- Det begynte som noe naivt. Litt etter litt kom eksplosjoner og en dypere, mørkere atmosfære ble lagt til. Jeg tror vi må huske at vi ikke må glemme at det er sivile som kan bli skadd på den andre siden også, sier Yoni Goodman og fortsetter:

- Regjeringen og Knesset utdanner befolkningen til å fornøyd rykke inn i krig. Det er et uakseptabelt fenomen i mine øyne. Det er klart at Hamas ikke er våre venner, men vi kan ikke ha en av- og på-knapp når det gjelder moral.

Ønsker ny politikk
Stadig flere israelere går nå ut og sier at de er misfornøyde med Gaza-krigen: Rakettene fra Gaza faller fremdeles over det sørlige Israel hver eneste dag. Hva var da vitsen, lurer mange. Det gjør også animatør Goodman:

- Hvor tok denne krigen oss? Krigen - som skulle ramme Hamas-regjeringen, som skulle endre sikkerhetssituasjonen - og redusere rakettutsyktingen? Spør Goodman og prøver å svare:

KRITIKK AV BLOKADEN: Siden den israelske soldaten Gilad Shalit ble fanget i Gaza sommeren 2006, har Israel kjørt en knallhard blokade mot Gaza. Det har medført at varer som sement og byggevarer ikke har kommet inn i Gaza. Foto: Ap/Scanpix
KRITIKK AV BLOKADEN: Siden den israelske soldaten Gilad Shalit ble fanget i Gaza sommeren 2006, har Israel kjørt en knallhard blokade mot Gaza. Det har medført at varer som sement og byggevarer ikke har kommet inn i Gaza. Foto: Ap/Scanpix Vis mer

- Qassamer faller fremdeles over Sderot. Verdensopinionen i forhold til Israel er forferdelig. Og til syvende og sist ble over tusen palestinere drept mens bare 13 israelere ble det. En slik framferd vil bare skade oss, og det er på tide å finne en ny vei, sier Goodman.

Egen erfaring
Yoni Goodman har sjøl vært israelsk soldat ute i felt. I 1996 ble han og et stort antall israelske soldater sendt til sør-Libanon, i det israelerne kaller Operation Grapes of Wrath.

- Vi følte at vi endelig kunne slå tilbake, vise dem, gi dem en leksjon. Vi skjøt hundrevis av raketter, før vi hørte om tragedien i Kfar Qana. Plutselig var euforien borte. Akkurat da skjønte jeg at vi skapte en tragedie for oss sjøl, sier Goodman til Ynet.

• Yoni Goodman hadde ansvaret for animasjonen i den Oscar-nominerte ilmen Vals med Bashir, og jobbet tett sammen med regissør Ari Folman om å utvikle animasjonsteknologien til filmen. Waltz med Bashir fikk ikke Oscar for beste utenlandske film, men fikk nylig en fransk Cesar i samme kategori, melder Ynet.

PRISBELØNT FILM:  Den israelske filmregissøren Ari Folman har laget animasjonsfilmen Waltz with Bashir i nært samarbeid med animatøren Yoni Goodman. Her mottar Folman Cesar-prisen for beste utenlandske film i forrige uke. Foto: Bertrand Guay/Afp/Scanpix
PRISBELØNT FILM: Den israelske filmregissøren Ari Folman har laget animasjonsfilmen Waltz with Bashir i nært samarbeid med animatøren Yoni Goodman. Her mottar Folman Cesar-prisen for beste utenlandske film i forrige uke. Foto: Bertrand Guay/Afp/Scanpix Vis mer