<strong>TRÅR FORSIKTIG:</strong> Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og UD holder som vanlig en lav profil i forhold til kritikk av Israel. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
TRÅR FORSIKTIG: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og UD holder som vanlig en lav profil i forhold til kritikk av Israel. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

LEDER

Israelerne kaprer norsk skip mens UD går på diplomatiske gummisåler

Israelske myndigheter viser gang på gang en uovertruffen evne til å overreagere, også mot ombygde norske fiskebåter. Imens trår Utenriksdepartementet varsomt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

«Det fins grenser for alt, unntatt for Israel», skrev en gang den finske tegneren og forfatteren Henrik Tikkanen. Han hadde er poeng. Under dekke av å opprettholde egen sikkerhet har israelske myndigheter alltid tatt seg grenseoverskridende til rette; i lufta, til lands og til vanns.

Det siste så vi et godt eksempel på søndag da den ombygde norske fiskebåten Kårstein ble stanset og bordet av den israelske marinen i internasjonalt farvann, på vei til Gaza med medisiner og medisinsk utstyr. De som var om bord ble utsatt for slag og elektrosjokk fra de israelske soldatene.

Kapring heter en slik handling utenfor egne maritime grenser på godt norsk, og slik selvtekt er også et brudd på internasjonale lover. Som sjørøverne gjorde i de riktig gamle dager, har israelerne tatt både båten og mesteparten av lasten, samt mobiltelefonene til mannskapet og aktivistene på den norske båten. Fem nordmenn ble arrestert, alle er nå løslatt og deportert fra Israel.

Hva har så norske myndigheter gjort? Nok en gang viser UD unnfallenhet overfor Israel. Statssekretær Audun Halvorsen sa i går til NTB at Norge foreløpig ikke har fått svar på sine henvendelser til israelerne om saken. Her går man på diplomatiske gummisåler. Reaksjonen hadde nok vært en annen om det hadde vært Russland eller Iran som behandlet nordmenn slik.

Ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden i Oslo bekrefter at mannskapet og aktivistene om bord på Kårstein ytte ikkevoldelig motstand da de ble arrestert, men at de israelske soldatene måtte bruke «minimal makt». Så vet vi det.

«En militærstrategisk aksjon på vegne av Israels fiender», kaller Conrad Myrland Gaza-aksjonen som de norske og utenlandske aktivistene (av Myrland kalt løpegutter for Hamas) gjennomførte. Myrland leder Israels alltid tilstedeværende støttegruppe i Norge, Med Israel for fred (MIFF). Militærstrategisk? Ja, så vet vi det også.

Hver sommer prøver ett eller flere skip med aktivister å bryte Israels blokade av Gaza. Hver gang blir skipene stanset og folkene om bord arrestert. Hva er så vitsen med en slik aksjon når man på forhånd vet resultatet?

Det beste svaret ligger i Israels håndtering av slike saker. Gang på gang viser israelske myndigheter en uovertruffen evne til å overreagere. Det slår bare tilbake på dem selv. Neste sommer er nok organisasjonen Ship to Gaza i gang igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer