Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Israels ambassade klager inn Dagbladet til PFU

- Må leses som en politisk kommentar med en kraftig brodd i en karikert form, svarer Dagbladets politiske redaktør.

KLAGE: Denne tegningen er grunnen til at den israelske ambassaden klager Dagbladet inn til Pressens faglige utvalg. Tegning: Finn Graff.
KLAGE: Denne tegningen er grunnen til at den israelske ambassaden klager Dagbladet inn til Pressens faglige utvalg. Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladets karikaturtegning av Israels statsminister Benjamin Netanyahu har fått den israelske ambassaden til å reagere, og nå klager de avisa inn for PFU.

Tidligere denne uka publiserte Dagbladet en karikaturtegning av den israelske regjeringssjefen, tegnet av Finn Graff, avisas faste karikaturtegner gjennom 30 år. Tegningen viser Netanyahu med en kroppsfasong formet som et hakekors, i tillegg retter han en knyttneve mot en druser, som er en minoritet i Israel.

Det mosaiske trossamfunnet har reagert kraftig på tegningen og mener den er krenkende. Nå klager den israelske ambassaden Dagbladet inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) skriver Dagen.

Frykter diskriminering

- Vi har allerede sendt en klage til Dagbladet med kopi til Pressens Faglige Utvalg, men vi skriver nå en ny klage til PFU, sier førstesekretær Dan Poraz ved Israels ambassade.

Årsaken bak publiseringen av tegningen er en omstridt lov som Israel nylig har vedtatt. Mange mener den nye loven gjør ikke-jøder til annenrangs borgere. Flere minoriteter i Israel frykter at loven legaliserer diskrimineringen av blant annet den drusiske minoriteten.

Dagbladet har henvist til at tegningen er en satire, som har en friere rolle i norsk presse. Avisa sier også at de ikke ville ha trukket sammenlikner mellom israelske politikere og nazisme i redaksjonelle tekster.

- Bevisst overdrivelse

Politisk redaktør i Dagbladet Geir Ramnefjell har forståelse for at tegningen kan oppleves som ubehagelig.

- Samtidig er det viktig å understreke at dette er en satire, og at den må leses som en politisk kommentar med en kraftig brodd i en karikert form. Satire er per definisjon en bevisst overdrivelse, sier han til Dagbladet.

Han mener satiresjangeren må ha høyere takhøyde enn redaksjonelle tekster, spesielt når den er politisk og rettet mot statsledere eller nasjoner.

- Denne kritikken er konkret rettet mot staten Israels utøvende politikk, og har selvsagt ingen brodd mot folket i Israel eller jødene generelt.