Eurovision

Israels ambassadør raser mot TV-stasjon etter Eurovision-parodi: - Usmakelig

Nederlandske BNNVARA anklages for å spille på antisemittiske stereotyper. Israels ambassadør i Norge reagerer sterkt på innslaget.

VANT EUROVISION: Israelske Netta stakk av med seieren i Eurovision Song Contest med låta «Toy». Nå har en nederlandsk TV-kanal laget en parodi som får flere til å reise bust. Video: Eurovision / BNNVARA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tidligere denne måneden stakk israelske Netta Barzilai (25) av med seieren i Eurovision Song Contest i Lisboa.

Nå har den nederlandske rikskringkasteren BNNVARA laget en parodi på Netta og hennes vinnerlåt «Toy». Parodien ble framført på programmet «Sanne Wallis Show» i helga, og har fått flere til å reagere sterkt.

I parodien framfører Netta-imitator Martine Sandifort en Israel-harselerende tekst, foran det som ifølge New York Post er bilder av skadde palestinere og israelsk militære med våpen.

FÅR KRITIKK: Parodien av Nettas Eurovision-vinnerlåt «Toy», framført av Martine Sandifort (bildet). Foto: BNNVARA / Skjermdump / Youtube
FÅR KRITIKK: Parodien av Nettas Eurovision-vinnerlåt «Toy», framført av Martine Sandifort (bildet). Foto: BNNVARA / Skjermdump / Youtube Vis mer

«Jeg kaster bomber»

«Vi holder fest, kommer du? Snart i al-Aqsa-moskeen - den står tom uansett» er blant tekstlinjene i parodien, som er gjengitt av BBC.

VISTE NETTA-PARODI: Komiker Sanne Wallis de Vries har sitt eget program på den nederlandske TV-kanalen BNNVARA. Netta-parodien ble framført på programmet hennes. Foto: Bob Bronshoff
VISTE NETTA-PARODI: Komiker Sanne Wallis de Vries har sitt eget program på den nederlandske TV-kanalen BNNVARA. Netta-parodien ble framført på programmet hennes. Foto: Bob Bronshoff Vis mer

Ifølge Store norske leksikon står al-Aqsa-moskeen på Tempelhøyden i Jerusalem, og er blant de største helligdommene innen islam.

«Se så flott jeg kaster bomber, Israel vinner igjen, festen har pågått i 70 år allerede», synger Sandifort videre, og legger til:

«Palestinere slipper på ingen måte inn».

Også andre tekstlinjer vekker reaksjoner. Parodien går langt i å antyde at Israel tjente penger på den omstridte åpninga av USAs ambassade i Jerusalem, som fant sted i forrige uke. Flere mener teksten spiller på en antisemittisk stereotyp om jøder og penger, skriver Times of Israel.

Overfor Dagbladet avviser BNNVARA at låta refererer til antisemittiske fordommer.

SEREMONI: President Donald Trump deltok ikke på åpningsseremonien av USAs ambassade i Jerusalem den 14. mai, men hadde spilt inn en videobeskjed. Det var ventet at uro ville oppstå i forbindelse med den omstridte åpningen. Video: AP Vis mer Vis mer Vis mer

Hardtslående kritikk

Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, er blant dem som reagerer sterkt på det nederlandske innslaget.

KRITISK: Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KRITISK: Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- God satire og parodiering er det stor takhøyde for i Israel, men denne parodien er ikke noe annet enn usmakelig. Den viser et skremmende lavt kunnskapsnivå, men ikke minst at farlige konspirasjonsteorier mot jøder lever i beste velgående i Europa den dag i dag, sier Schutz, og fortsetter:

- Israelere framstilles som blodtørstige krigshissere som feirer lidelser og konflikt. Vi som folk flest ønsker å leve i fred med våre naboer.

- Demoniserer Israel

Ambassadøren får støtte fra Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, og andre nestleder i Antirasistisk Senter.

KRITISK: Ervin Kohn, forstander for Det mosaiske trossamfunn i Oslo og andre nestleder i Antirasistisk senter. Foto: Hampus Lundgren / Dagbladet
KRITISK: Ervin Kohn, forstander for Det mosaiske trossamfunn i Oslo og andre nestleder i Antirasistisk senter. Foto: Hampus Lundgren / Dagbladet Vis mer

- Det er liten tvil om at parodien demoniserer Israel, sier Kohn.

- Min bekymring er i første rekke hvilken effekt fortegningen og demoniseringen av Israel får i Europa og Norge. Vi ser allerede tydelige tegn på at det bidrar til å legitimere økende antisemittisme.

Kohn viser til en befolkningsundersøkelse utført av HL-senteret (Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter), som ble publisert i fjor.

- Tilbøyeligheten til å akseptere trakassering og vold mot jøder er gått opp med tre-gangeren i den generelle norske befolkningen, fra fire til tolv prosent. I den muslimske befolkningen i Norge er tilsvarende tall 20 prosent.

- Klassisk antisemittisme

Styreleder Bengt-Ove Nordgård i Med Israel for fred (MIFF) mener BNNVARAs Netta-parodi er «mer enn smakløs».

- Her ser vi flere eksempler på klassisk antisemittisme, sier Nordgård.

Han mener at teksten spiller på konspirasjoner om jødisk makt og verdensherredømme, og bygger på en mye misbrukt stereotypi på jøder som pengegriske.

Nordgård reagerer også på bruken av bilder fra krigshandlinger og demonstrasjoner, i kombinasjon med lystig musikk og tekstlinjer om at Israel «holder fest».

- Det får det til å virke som om Israel nyter og gleder seg over døde og skadde palestinere. Dette er å snu virkeligheten opp-ned, mener MIFF-styrelederen.

Hardtslående kritikk

Israels ambassadør i Nederland, Aviv Shir-On, har gått så langt som å sende en offisiell klage til BNNVARA etter parodien.

I brevet, som er gjengitt av Jerusalem Post, skriver Shir-On at parodien er mer enn dårlig smak.

- Vi fryder oss ikke når palestinere blir drept. Når folk mister livet, og det har ingen ting å si hvilken side det er på, ler vi ikke. Det burde ikke dere heller! lyder det fra ambassadøren.

- Å vise triste og deprimerende videoer i bakgrunnen av den israelske «Eurovision»-vinnerlåta, var ikke bare dårlig smak - det var galt og usmakelig.

Ifølge BBC har over 800 000 seere fått med seg parodien.

Svarer på kritikken

BNNVARA er gjort kjent med kritikken fra Raphael Schutz, Ervin Kohn og Bengt-Ove Nordgård.

Thijs Verheij er kommunikasjonsrådgiver for «Sanne Wallis Show» hos BNNVARA, og formidler følgende uttalelse fra arbeidsgiveren:

- I Sanne Wallis' show blir hendelser fra den siste uka diskutert på satirisk vis. I forrige uke sammenfalt tilfeldigvis Israels seier i Eurovision Song Contest med den opphetede konflikten på Gazastripen. Parodien stiller spørsmål ved Israels politikk, og er absolutt ikke en anklage mot det jødiske samfunnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer