KOMMENTARER

Israels drusere gruser Netanyahu

Den lojale drusiske befolkningen i Israel raser mot den nye loven om den jødiske nasjonalstaten. Har statsministeren forregnet seg? spør Jan-Erik Smilden.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Et sjeldent syn i Tel Aviv lørdag kveld: Titusener av mennesker fylte Rabin-plassen i Tel Aviv i protest mot den nye loven som slår fast at «retten til å utøve nasjonal sjølbestemmelse i Israel er unik for det jødiske folket».

Det var landets drusere, en religiøs og etnisk minoritet som omfatter rundt 130 000 mennesker, som hadde tatt initiativet til demonstrasjonen, men de fikk støtte av tusenvis av israelske jøder.

Hva er det så som får denne arabisktalende folkegruppa som utøver en religion med røtter i islam, ispedd litt kristendom og gnostisisme, til å gå av skaftet?

Druserne som utgjør rundt to prosent av Israels befolkning, har vært ett hundre prosent lojale mot den jødiske staten siden den ble etablert i 1948. Derfor har de fått langt flere goder enn den kristne og muslimske palestinske befolkningen i landet. Ikke minst har de tjenestegjort i hæren, der de har vist stort mot og der flere av dem har vært generaler og oberster.

Når de nå opplever at arabisk ikke lenger er et offisielt språk i Israel og at Israel også på papiret er blitt en nasjonalstat for det jødiske folk, føler de seg forrådt. Derfor vaiet bannere med tekst som «Skal vi være brødre, må vi være likeverdige» over Rabin-plassen lørdag. Derfor truer også flere familier med å flytte sine kjære fra militære gravlunder.

Den nye loven som opprinnelig inneholdt en passus om at jøder og palestinere skulle bo i adskilte områder, har vært under utarbeiding i fem år. Det er den nasjonalistiske ytre høyresida, statsminister Benjamin (Bibi) Netanyahus sterkeste allierte og støttespiller, som står bak. At loven ble vedtatt nå, ses av mange observatører som et resultat av at Donald Trump er president i USA. Netanyahu visste det ville bli bråk, men visste også at Trump i motsetning til Obama, ikke ville bry seg overhodet. Det har han da heller ikke gjort. Et stort antall amerikanske jøder har imidlertid reagert med indignasjon, sinne og vantro over den nye loven. For det er ikke slik den jødiske staten skal være.

Neste år er det valg i Israel, og mange mener den nye loven viser at valgkampen er i gang. Netanyahu vil vise at han er mannen som kan gi landets jødiske innbyggere sikkerhet i en sementert jødisk stat. Men han forregnet seg trolig da druserne reiste opprørsfanen. Han prøvde å roe dem ned ved å foreslå et tillegg i loven som bare skulle omfatte den drusiske befolkningen, men dette ble resolutt avslått.

Og når demonstrasjonen lørdag viste at et stort antall jøder også begynner å få nok av Netanyahus ultranasjonalisme, burde det kanskje ha ringt ei bjelle eller to. For lovforslaget samler ikke de israelske jødene, det splitter dem. Og hvordan kan han etter dette hevde at alle som er imot den nye loven er antisionister?

Foreløpig synes verken Netanyahu eller hans støttespillere å la seg affisere av motstanden mot den nye loven. Nå bygges det opp et narrativ om at det er den israelske venstresida med Arbeiderpartiet i spissen som sto bak lørdagens demonstrasjon. I timene før demonstrasjonen begynte det å sirkulere en falsk korrespondanse mellom angivelige arbeiderpartifolk og drusiske ledere på sosiale medier. Her skal druserne blant annet ha blitt lovt politiske fordeler ved å støtte Arbeiderpartiet. Fake news, men slikt gjør nytten sin. Om uttalelsene fra kulturminister Miri Regev om at venstresida prøver å skape splid mellom druserne og den israelske regjeringen slår like godt an, er tvilsomt. For blant demonstrantene befant det seg mange på høyresida og i det politiske sentrum, som tidligere Netanyahu-støttespiller og eksjustisminister Tzipi Livni.

- Hvis druserne ikke liker loven om nasjonalitet, kan de bare flytte til Syria, sier Natan Eshel, Netanyahus tidligere stabssjef. Det bor rundt 700 000 drusere i Syria.

Mens Israels berømte forfatter David Grossman beskylder Netanyahu for forræderi, er Tamar Zandberg, lederen for det venstreorienterte partiet Meretz, en av flere som kaller den nye loven rasistisk.

Blant noen israelere er det håp om at den drusiske protesten kan gjenopplive den en gang så mektige fredsbevegelsen i landet. Noen setter også sin lit til at Israels høyesterett skal sette loven til side. Men pessimistene er mange, som kommentator Chemi Shalev i avisa Haaretz.

- Med Trump ved sin side kan ingenting stoppe Netanyahu.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer