KOMMENTARER

Israels drusere gruser Netanyahu

Den lojale drusiske befolkningen i Israel raser mot den nye loven om den jødiske nasjonalstaten. Har statsministeren forregnet seg? spør Jan-Erik Smilden.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Et sjeldent syn i Tel Aviv lørdag kveld: Titusener av mennesker fylte Rabin-plassen i Tel Aviv i protest mot den nye loven som slår fast at «retten til å utøve nasjonal sjølbestemmelse i Israel er unik for det jødiske folket».

Det var landets drusere, en religiøs og etnisk minoritet som omfatter rundt 130 000 mennesker, som hadde tatt initiativet til demonstrasjonen, men de fikk støtte av tusenvis av israelske jøder.

Hva er det så som får denne arabisktalende folkegruppa som utøver en religion med røtter i islam, ispedd litt kristendom og gnostisisme, til å gå av skaftet?

Druserne som utgjør rundt to prosent av Israels befolkning, har vært ett hundre prosent lojale mot den jødiske staten siden den ble etablert i 1948. Derfor har de fått langt flere goder enn den kristne og muslimske palestinske befolkningen i landet. Ikke minst har de tjenestegjort i hæren, der de har vist stort mot og der flere av dem har vært generaler og oberster.

Når de nå opplever at arabisk ikke lenger er et offisielt språk i Israel og at Israel også på papiret er blitt en nasjonalstat for det jødiske folk, føler de seg forrådt. Derfor vaiet bannere med tekst som «Skal vi være brødre, må vi være likeverdige» over Rabin-plassen lørdag. Derfor truer også flere familier med å flytte sine kjære fra militære gravlunder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer