DEBATT

Ship to Gaza:

Israels fange nummer (25)121.207, det er meg

Uten blokade og okkupasjon, hadde nok en mindre ekstrem politisk gruppe enn Hamas kunnet fått fotfeste på Gaza.

Etter å ha tatt kontroll over den norske båten Kårstein, med aktivister som var på vei til Gaza for å bryte blokaden, loser militæret den inn til militær havn i Ashdod i Israel 29. juli. Foto: AP / NTB Scanpix
Etter å ha tatt kontroll over den norske båten Kårstein, med aktivister som var på vei til Gaza for å bryte blokaden, loser militæret den inn til militær havn i Ashdod i Israel 29. juli. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Fange nummer (25) 121, 207, det er meg, Gerd von der Lippe, eneste norske delegat på Kårstein / Al Awda (Tilbakekomst). Vi var i alt 22 på båten, 13 delegater, to journalister og et nesten helnorsk mannskap på sju.

Hvorfor reiser vi når vi vet at vi mest sannsynligvis havner i israelsk fengsel? Jeg har vært i Gaza og, vet at innbyggerne opplever seg som vanlige mennesker en kort stund mens vi er på vei for å bryte den ulovlige blokaden. Når vi også tenker på alle syke og underernærte ved å ta med medisiner, forstår de at vi identifiserer oss med sivilbefolkningen og deres lidelser.

Vi ble bordet av den israelske marine i internasjonalt farvann, 42 nautiske mil fra Egypt. Etter at soldatene brutalt hadde overtatt kontrollen av båten, kjørte de den til den største havna i landet, Ashdod.

Der ble vi tvunget inn i et lukket militært område. Jeg fikk problemer hver gang de skulle sjekke klærne, fordi jeg har to kunstige hofter. Det kunne ikke kontrollapparatene finne ut av.

Vi ble kontrollert minst fem ganger av ulike personer. I et av rommene kastet to soldatdamer alt innholdet i toalettveska og ryggsekken på gulvet, fordi jeg brølte til dem. Vi skulle holde kjeft. Leppestift, ansiktskrem, kredittkort, truser og solhatt med påskrevet «ShipTo Gaza» virvlet rundt mens soldatene så triumferende på meg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer