Israels historieflukt

Den dagen Israels representanter ikke fornekter eget ansvar, vil det tas et langt skritt i retning av en reell fredsprosess mellom israelere og palestinere, skriver Are Hovdenak i et tilsvar til den israelske ambassaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PRESSETALSKVINNE

ved Israels ambassade, Tamar Rahamimoff-Honig, presenterer en oppsiktsvekkende utdatert framstilling av det palestinske flyktningproblemet i en debattartikkel i Dagbladet 1. september. Det beste man kan si om artikkelen «Flyktninger og Israel» er at den er en presis oppsummering av gamle israelske myter om de palestinske flyktningene. Innlegget illustrerer også status for flyktningproblemet i den fredsprosessen som havarerte for fire år siden: Israels konsekvente avvisning av ethvert ansvar for flyktningenes skjebne var en viktig årsak til sammenbruddet i forhandlingene om en praktisk løsning for dagens fire millioner palestinske flyktninger.

MYTE NUMMER ÉN

i Rahamimoff-Honigs artikkel er at det var de arabiske statenes angrep på Israel som forårsaket flukten av over 700 000 palestinere under krigen i 1948. Myte nummer to hevder at palestinerne flyktet som følge av oppfordringer fra arabiske ledere om å forlate sine hjem. Den tredje myten sidestiller den palestinske flukten med strømmen av jøder som ankom Israel fra arabiske land. Det er betegnende for ambassadens framstilling at den begrunner sine påstander ved å henvise til den amerikanske journalisten Joan Peters famøse bok «From Time Immemorial» fra 1984. Utgivelsen ble grundig diskreditert av fagfolk da den kom, bl.a. av Israels ledende historiker på Palestinsk historie, Yehoshua Porath, som i en anmeldelse i The New York Review of Books avfeide boka som en samling gamle høyresionistiske myter bygget på selektiv kildebruk og uholdbare tolkninger. Siden den gang har det vokst fram en hel generasjon israelske historikere som har tatt for seg de tradisjonelle israelske heltehistoriene med et kritisk blikk. Blant disse såkalte «nye historikerne» er Benny Morris, Avi Shlaim, Ilan Pappe og Tom Segev, som etter å ha gått igjennom nedgraderte israelske og britiske arkiver har kommet fram til at den israelske rollen i palestinernes flukt ikke kan bortforklares.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer