Israels likvideringer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I OVER TRETTI ÅR

har Israel systematisk brukt likvideringer som et våpen mot sine fiender. Effekten har uten unntak vært økt vold og terror mot Israel. Ariel Sharons motvilje mot å lære av historien kommer igjen til å koste israelerne dyrt. Regningen for likvideringen av Sjeik Ahmed Yassin er det israelske busspassasjerer og restaurantgjester som må betale. I form av sine egne liv.

Israelernes ønske om hevn mot en leder som har velsignet drap på hundrevis av sivile israelere er ikke vanskelig å forstå. Men som strategi for en regjering som hevder å ha befolkningens sikkerhet øverst på dagsorden, er drapet på Hamas' åndelig leder komplett ulogisk. Mønsteret som tegner seg etter at likvideringer har vært utprøvd som metode gjennom tre tiår, er nemlig entydig. Gang på gang har bølger av blodige terrorangrep kommet som direkte svar på Israels drap på palestinske ledere. Det var denne lærdommen som fikk statsminister Netanyahu til å stanse praksisen i 1996. Det var den samme lærdommen som fikk Israels etterretningssjef Avi Dichter til å stemme mot mandagens likvidering av Yassin. Statsminister Sharon valgte oppsiktsvekkende å ignorere trusselvurderingene fra landets øverste sikkerhetsekspert og beordret drapet ekspedert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer