Israels nye PR-bløff

Ingress

Meninger

Israelske talsmenn både innen politikken og forsvaret har de siste dagene begynte å bruke et nytt retorisk begrep: Israel spiller nå blant annet på samme lag som Egypt, Jordan, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia mot Hamas og palestinerne. Fra tv-skjermene ser talsmennene ofte så fornøyd ut at det ser ut som om de nå tror at Israel er begynt å bli en akseptert del av Midtøsten. Det er bare ett moment denne nye israelske retorikken ikke tar høyde for. Den politiske konstellasjonen dreier seg om Israel versus Hamas. Det er riktig at Hamas ikke har så mange venner i den arabiske verden. Men Hamas er på langt nær hele Palestina. Har talsmennene glemt at støtte til Den palestinske regjeringen på Vestbredden og Yassir Arafats gamle parti, Fatah, fremdeles får stor støtte i araberverdenen? Denne støtten kommer de ikke til å miste.

Det er overhodet ingen grunn til å tro at israelerne plutselig innbiller seg at de er blitt venner med sine gamle arabiske fiender i Midtøsten. Dette er bare et propagandautspill for å få naive politikere og folk ellers i verden til å tro at Israel er i ferd med å spille en ny og viktig rolle i Midtøsten - som araberlandenes allierte i kampen mot internasjonale terrororganisasjoner. Det som gjør at israelerne kan buke slik retorikk, er at araberverdenen denne gang har gitt palestinerne i Gaza svært liten støtte, bortsett fra Qatar. Alt bunner i at Israel slåss mot islamistene i Hamas. Så får det heller stå til at antall drepte palestinere nå er rundt 1800 og at de fleste ifølge FN, er sivile. I de to foregående krigene fikk Hamas mye mer støtte fra araberverdenen. Men i mellomtida er det opprettet et islamsk kalifat i Syria og Irak, og sunnimuslimske terrororganisasjoner er på framgang i flere arabiske land. Nå har Hamas nok med å forsvare seg sjøl, men det er tydelig at mange araberstater frykter å bli ofre for den islamistiske framgangen, og da putter de Hamas i samme båt som for eksempel Den islamske staten, IS, i Syria og Irak.

Når krigen er slutt, kommer hverdagen tilbake. Så lenge israelerne har den enorme støtten fra USA som de har, kan de imidlertid bare kjøre i samme sporet. Men de kan ikke begynne å kalle Fatah-folk og palestinernes president Mahmoud Abbas «terrorister». Det eneste som kan skape fred, er at Israel gir opp okkupasjonen av Gaza og Vestbredden. Den freden ser ut til å være lysår unna.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.