Israels regjering etterforsker Grand Prix

Israel etterforsker rapporter om boikott av landet under melodifestivalen Grand Prix i helga.

Både i Sverige og Belgia skal seerne ha blitt oppfordret til å la være å stemme på det israelske bidraget til Eursong-finalen i helga. Nå har den israelske vise-utenriksministeren Michael Melchior bedt sitt departement om å undersøke påstandene.

- Dersom dette er riktig, vil vi levere inn en formell protest til de respektive lands myndigheter. Anti-israelske og anti-semittisiske holdninger bør ikke ignoreres, sier han til avisa Jerusalem Post.

Ble bedt om å la være

I Sverige skal programlederen sagt at Israel ikke burde ha vært med i konkurransen på grunn av det de gjør mot palestinerne. Programlederen skal også ha sagt at Israel ihvertfall ikke skulle få hans stemme. Sverige var ett av landene som ikke ga poeng til Israel.

Ifølge Aftonbladet skal Sveriges Television nå være politianmeldt for rasisme. Avisa har ikke fått tak i programlederen Christer Björkman, men en representant for kanalen sier det ikke var meningen å ta stilling eller komme med et politisk budskap i sendingen.

Også i Belgia skal programlederen ha vært kritisk til Israel. Han skal ha sagt at selv om 'sangen slett ikke var verst, får vi håpe at Israel ikke vinner. Dette er ikke tiden for å la Israel være vert for Eurosong'.

  • Israel bestemmer seg for sin reaksjon etter å ha undersøkt saken nærmere.
<B>VILLE BOIKOTTE:</B> Programlederne i Sverige og Belgia ville boikotte Israels bidrag i Grand Prix. Sarit Hadad kom på 12. plass med 37 poeng.