DEBATT

Israels rett til å eksistere

Norge bør avvise alt press om å anerkjenne Palestina som egen stat.

ISRAELVENN: Artikkelforfatter Christian Tybring-Gjedde (t.v.) var tilstede da ICEJ (Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem) arrangerte støttemarkering for Israel utenfor Stortinget i Oslo 1. mai. Carl I. Hagen til høyre for han.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ISRAELVENN: Artikkelforfatter Christian Tybring-Gjedde (t.v.) var tilstede da ICEJ (Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem) arrangerte støttemarkering for Israel utenfor Stortinget i Oslo 1. mai. Carl I. Hagen til høyre for han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I en kronikk i Dagbladet 6. november skriver Marte Heian-Engdal og Jørgen Jensehaugen at Norge bør følge Sverige og anerkjenne Palestina som egen stat. I følge forfatterne lever palestinere uverdige liv, og hatet som utøves mot Israel bunner i frustrasjon og Israels stengte grenser. Dette er en historisk ytterst tvilsom forklaringsvariabel.

Konflikten i Midtøsten blir stadig fremstilt som en solidarisk kamp for palestinerne. Kritikken av Israel er ofte nådeløs, og av til kjenner man en eim av anti-semittisme. Israel blir gjenre fremstilt som den sterke part. Det er en sannhet med modifikasjoner. Israel er et sterkt demokrati, det har fremragende utdanningsinstitusjoner, et variert næringsliv og et sterkt og motivert Forsvar. Israels største styrke er skjebnefellesskapet landets jøder deler. I størrelse, demografi og sett i forhold til det utbredte hatet fra landene rundt er imidlertid landets styrke ikke like åpenbar.

Kritikken av Israel fremsettes ofte uten referanse til landets historie og det hatet som er blitt jødene til del gjennom helt siden jødedommens opprinnelse nær 2000 år tilbake. Israel opprettelse i 1948 var verdens kollektive unnskyldning for nazistenes industrielle utryddelse av 6 millioner jøder under 2. verdenskrig. De fleste jøder som flyttet til Israel gjorde dette fordi de ville unnslippe fortsatt pogromer, forfølgelse og hets.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer