Yuval Noah Harari: 21 tanker for det 21. århundre

Israelsk guru på jakt etter meningen med livet i en forvirrende tid

Råder oss mennesker til å «tenke sjæl» før det er for seint.

POPULÆR: Professor i historie Yuval Noah Harari er en omvandrende kunnskapsbank og en sterk analytisk begavelse. Han er forfatteren «alle» snakker om. Foto: NTB/Scanpix
POPULÆR: Professor i historie Yuval Noah Harari er en omvandrende kunnskapsbank og en sterk analytisk begavelse. Han er forfatteren «alle» snakker om. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«21 tanker for det 21. århundret» er den tredje boka i en trilogi. «Sapiens» (2014) går opp sporene etter mennesket i fortida. «Homo Deus» kaster blikket framover. Den nye boka skjærer et snitt gjennom verden slik den oppleves akkurat nå.

Den dårlige nyheten er at det ikke ser særlig bra ut. Liberalismen, som gikk seirende ut i det forrige århundrets kamp mellom ideologier, er inne i sin svanesang. Harari gjentar flere ganger at kloden trues av tre overhengende farer; en ny verdenskrig, kanskje med atomvåpen, nye oppdagelser innen genteknologi og informasjonsteknikk og et sammenbrudd i biosfæren, altså miljøet.

Ikke for seint

Den gode nyheten er at det ikke er for seint å demme opp for disse katastrofene. I så fall må vi mennesker finne ut «hvem vi egentlig er», før de såkalte algoritmene – altså datastyrte programmer som overvåker og kartlegger hver og en av oss - tar over og «gjør det nærmest umulig for folk å se sannheten om seg selv». Vi må med andre ord trosse de mektige «stordata»-systemene og begynne «å tenke sjæl», som Trond Viggo Torgersen uttrykker det. I bokas siste setning advarer Harari:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer