Istanbul er et sted av typen man bør se før man dør

Og dette bør du lese før du drar.

PAMUKS BY: I det nyeste nummeret av det idehistoriske tidsskriftet Arr skriver Orhan Pamuks oversetter Bernt Brendemoen om Pamuks detaljerte beskrivelser av hjembyen Istanbul. Foto: Murad Sezer/Reuters/Scanpix
PAMUKS BY: I det nyeste nummeret av det idehistoriske tidsskriftet Arr skriver Orhan Pamuks oversetter Bernt Brendemoen om Pamuks detaljerte beskrivelser av hjembyen Istanbul. Foto: Murad Sezer/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under tittelen «Istanbul, verdens navle» skriver redaksjonen i det idéhistoriske tidsskriftet Arr på lederplass:

«Det fins en lang tradisjon for å betrakte Istanbul, tidligere kalt Konstantinopel, som jordas hjerte eller navle. Både innen kristendom og islam er det tunge teologiske og historiske begrunnelser for å anse denne byen som verdens midtpunkt.»

Den nyeste utgaven av Arr er et dobbeltnummer, med Istanbul som tema. Artiklene er hentet fra et seminar i Istanbul i oktober 2010, og de er stort sett både tilgjengelige og varierte.

De spenner over geografi og historie, mentalitet og politikk. Om man ikke tar bladet med seg på en reise til byen (det er tungt), gjør man lurt i å lese det igjennom før man reiser.

I så fall er man godt forberedt. Det fins ellers mange gode leseråd når det gjelder Istanbul. Orhan Pamuk, for eksempel.

Innledningsartikkelen i Arr er skrevet av Bernt Brendemoen, Pamuks oversetter, og han framhever de «detaljerte beskrivelsene» til Pamuk.

Brendemoen har gjendiktet essensielle Istanbul-verker som romanene «Svart bok» og «Uskyldighetens museum» og den essayistisk/selvbiografiske «Istanbul». I Arr skriver han:

«Etter selv å ha levd i byen i flere år nettopp i 1970-åra og å ha opplevd alle disse stemningene, som jeg synes til dels behersker byen den dag i dag, har det å se hvordan Orhan Pamuk plutselig utdyper dem alle og setter navn på dem, vært en fantastisk opplevelse som har gitt mitt eget forhold til byen en ny dimensjon.»

Skal du til Istanbul, er for øvrig William Dalrymples fantastiske bok «Bysants» vanskelig å komme utenom, et enestående møte mellom historien og moderne tid.

En av de nordmenn som har viet Istanbul oppmerksomhet, er Thorvald Steen, som foruten en fargerik guidebok har utgitt romanene «Konstantinopel» om Sigurd Jorsalfar, pluss bøker som «Kamelskyer» og «Løvehjerte» fra den samme historiske epoken. Alle disse romanene fins i ferske pocketutgaver.

Steen holdt foredrag om Istanbul under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, som også bød på et fascinerende bekjentskap med Asli Erdogan, en av dagens modigste forfattere i den tyrkiske metropolen.

Et eksempel på at det krever et helt annet mot å være forfatter der, enn i det fredelige Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer