Mye tull: Dagfinn Lyngbø (t.h) innrømmer at det er mye tull i «Istid»-filmene, men tror også at dyrene har funnet en slags menneskelighet som appellerer til folk. Her sammen med to av de andre stemmene i filmen: Linn Skåber og Otto Jespersen.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Mye tull: Dagfinn Lyngbø (t.h) innrømmer at det er mye tull i «Istid»-filmene, men tror også at dyrene har funnet en slags menneskelighet som appellerer til folk. Her sammen med to av de andre stemmene i filmen: Linn Skåber og Otto Jespersen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

«Istid 3» på topp i 2009

Ingen kinofilmer i Norge fikk mer besøk i 2009 enn «Istid 3». Filmen er oppskriften på en sikker hit, mener professor.

||| Med 859 617 besøkende hittil i år topper «Istid 3: Dinosaurene kommer» norske kinolister, og slår dermed «Max Manus» og Stieg Larsson-suksessen. Det viser tall fra bransjeportalen Filmweb.

- Det er veldig hyggelig, spesielt fordi det er den tredje filmen i serien og det er gledelig å se at den holder koken. Vi har faktisk hatt økte besøkstall for hver film, sier Dagfinn Lyngbø, som har den norske stemmen til det klumsete dovendyret «Sid».

- Mye tullEtter åpningshelgen til «Istid 3» lå omsetningen på verdensbasis på 215 millioner dollar. I Norge hadde filmen premiere 1. juli, og toppet listen over mest sette filmer etter bare en uke på kino.

- Hvorfor tror du filmen har blitt så populær, Lyngbø?
 
- Jeg tror «Istid»-filmene har funnet en eller annen form for menneskelighet som appellerer til folk. Det er selvfølgelig mye tull, men det ligger en slags sårhet fra den første filmen da dyrene ble utstøtt fra flokken. Og så syns jeg faktisk at historien er bedre i treeren enn i toeren, forteller Lyngbø.

- Velprøvd vareGunnar Iversen, professor i filmvitenskap ved NTNU, er ikke overrasket over suksessen.

- Nei. Dette er et perfekt kommersielt produkt og en velprøvd vare. Det er velkjente karakterer og en grei story. I tillegg har de med dinosaurer i den tredje filmen, og det er et av de viktigste attraksjonsmomentene i moderne kultur. Det er oppskriften på en sikker hit, forteller Iversen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva forteller det oss at «Istid 3» ligger på filmtoppen?

- At familiepublikummet er det viktigste på norske kinoer i dag. «Istid»-filmene er uproblematiske, og det er morsom underholdning som passer familiene, mener Iversen.

Ville ikke ødeleggeTil tross for at «Istid 3» ser ut til å være den perfekte oppskriften på en filmsuksess, hadde ikke Dagfinn forventet en topplassering.

- Jeg hadde ikke voldsomme forhåpninger til filmen, men jeg håpet å beholde tonen til Sid og ikke ødelegge noe. Og jeg har ikke fått noen kommentarer på det, så det ser ut til at jeg har klart det, sier skuespilleren.

3D-effektFilmen er den tredje i rekka, men filmskaperne klarte å fornye seg ved å spille inn en 3D-versjon.

Gunnar Iversen tviler på at dette har påvirket salgstallene i særlig stor grad. Heller ikke Lyngbø tror dette har vært avgjørende, men mener det kan ha hatt en positiv effekt.

- Det er med på å heve originalproduktet, og en sånn ny vri påvirker også markedsføringen, tror Lyngbø.