It cant happen here; kjønnskrig på norsk og svensk

Når får vi en norsk TV-dokumentar om skyggesidene av normalfeminismens legitimering av overgrepshysteri og mørketallsmagi?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN SVENSKE TV-dokumentaren «Könskriget» (Dokument inifrån SVT2 15. og 22.05.05) har skapt rabalder i broderlandet og avstedkommet en smule turbulens også her hjemme hvor ingen egentlig tør ta i tu med ekstremfeminismens grunnlag, men like fullt kappes om å ta avstand når dette synes trygt. Krisesenterbevegelsen ROKS har sin norske motsvarighet. I TV-dokumentaren ble den balansert fremstilt da leder Tove Smaadahl fikk rik anledning til å nyansere sitt inntrykk av et konkret case hvor svenske kvinner på flukt fra et angivelig nettverk av ritualovergripere ble beskyttet av norske medsøstre. I den svenske TV-dokumentaren fremstilles norske forhold som forbilledlige med hensyn til innsatsen mot «Vold mot kvinner» og nøkternt innstilte krisesenterfolk. Alternativ til Vold (ATV) er intervjuet om behandling av voldelige menn.ROKS sitt utsagn om at «Männ er djur», bekreftet og eksponert med all tydelighet, har fått en del til å reagere. I programmet og etterfølgende debatt får sekvensen stor plass, medialt intet ueffent grep. Men når det verste rabalderet har lagt seg, er det på sin plass å undersøke nærmere om «ekstremfeminismen» representert ved ROKS og deres nettverk langt opp og inn i det svenske statsfeministeriet, egentlig er så annerledes enn andre feminismer. Ideologisk sett kan feminisme betraktes som absolutering av en type instrumentell fornuft som gir feminismens verdier og innsikter status som universelle almengyldige sannheter - fritatt for krav til intellektuell redelighet og vitenskapelige metodiske vilkår om målbarhet, sammenlignbarhet og etterprøvbarhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.